Цијене гаса и нафте поново расту

Цијена гаса у Европи на отварању берзе у понедељак прешла је 960 долара за 1.000 кубних метара гаса, према подацима интерконтиненталне берзе ИЦЕ.

понедељак, новембар 8, 2021 / 15:48

Децембарска цијена фјучерса на ТТФ гасном чворишту у Холандији порасла је на око 962,2 долара за хиљаду кубних метара, што је еквивалентно цијени 80,5 евра за мегават, преноси ТАСС.

Претходно је потпредсједник руске владе Александар Новак рекао да би покретање гасовода "Сјеверни ток 2" могло да помогне стабилизацији ситуације на тржишту гаса.

Према оцјени Блумберга цијена гаса у Европи порасла је због наговјештаја да Русија неће обезбиједити додатно снабдијевање, које је обећао руски предсједник Владимир Путин. Недостатак додатног дотока је, како се наводи, разочарање за трговце који су рачунали на Путиново обећање.

Фјучерси којима се тргује у Холандији поскупили су за 9,7 одсто након што су испоруке путем кључног руског гасовода Јамал остале знатно испод уобичајене количине.

Цијене нафте порасле су у данас након позитивних прогноза глобалног економског раста и веће потражње за енергијом, док је државна компанија Саудијске Арабије Арамко подигла званичну продајну цијену своје сирове нафте, јавља Реутерс.

Брент нафта је порасла за 84 цента на 83,58 долара по барелу или за један одсто, након прошлонедељног пада за скоро два процента. Америчка нафта је порасла за 95 центи, или 1,2 одсто, на 82,22 долара, након што је пала за скоро три процента крајем прошле недеље.Оставите одговор