Америчка корпорација против новог закона о акцизама на пиво у БиХ

Сјеверноамеричка пиварска групација "Молсон Koрс" оспорава уставност и законитост предложених измјена Закона о акцизама у БиХ, којима се предвиђа увођење двије стопе акциза на пиво, оцјењујући га дискриминаторским према увозницима пива. Моћна корпорација је преко адвоката својих пивара у Апатину и Загребу обавијестила надлежне комисије Представничког дома парламента БиХ да би „посљедице усвајања предложеног закона […]

петак, април 19, 2013 / 10:33

Сјеверноамеричка пиварска групација "Молсон Koрс" оспорава уставност и законитост предложених измјена Закона о акцизама у БиХ, којима се предвиђа увођење двије стопе акциза на пиво, оцјењујући га дискриминаторским према увозницима пива.

Моћна корпорација је преко адвоката својих пивара у Апатину и Загребу обавијестила надлежне комисије Представничког дома парламента БиХ да би „посљедице усвајања предложеног закона биле идентичне онима које је 2009. изазвао Закон о заштити домаће производње у оквиру ЦЕФТА, који је Уставни суд БиХ ставио ван снаге“.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ је на иницијативу Савјета министара предложио измјене Закона о акцизама у правцу увођења двије стопе акциза на пиво и то 0,20 КМ по литру за пиваре са трогодишњим просјеком производње до 400.000 хектолитара и 0,25 КМ по литру за пиваре са производњом изнад тог обима.

Диференциране акцизе на пиво уводе се по узору на праксу у ЕУ која посебно третира „мале независне пиваре“ са годишњом производњом пива до 200.000 хектолитара (у Португалу 300.000), дајући чланицама могућност да им уведу ниже акцизе од стандардних.

Правни заступник Апатинске и Загребачке пиваре, чији су водећи брендови "јелен" и "ожујско", указује управо на различитост предложеног акцизног разграничења у БиХ и праксе појединих земаља ЕУ, наводећи да подигнути праг на 400.000 хектолитара одговара само пиварама у БиХ.

„Овако морамо закључити да је једини разлог за прописивање различитих износа акцизе на пиво, затварање бх. тржишта према произвођачима пива из осталих земаља ЦЕФТА“, истиче се у допису.

У домаћим пиварама, пак, кажу да не стоји аргументација конкуренције из Србије и Хрватске, наводећи да измјене Закона о акцизама не помињу различите акцизе на домаће и увозно пиво, већ само штите „регионалне произвођаче пива“. Што се тиче висине оспореног акцизног разграничења, домаћи пивари кажу да БиХ још није чланица ЕУ да мора утврдити идентичан лимит од 200.000 или 300.000 хектолитара, већ да може кренути од предложених 400.000 хектолитара и смањивати у фазама до уласка у ЕУ.

Един Ибрахимпашић, предсједник Групације пиварске индустрије БиХ и директор „Бихаћке пиваре“, увјерен је да су лобији противни интересима домаће производње већ одрадили посао када су првобитно иницирану вишу акцизу на пиво од 0,35 КМ по литру смањили на 0,25 КМ.

„Нама чак овако предложени закон са разликом у акцизама од свега пет фенинга неће ништа ни значити, јер на гајбу пива имаћемо разлику од тек четрдесет фенинга, што је мизерно. Због тога тражимо да се виша акциза на пиво врати на 0,35 КМ, јер ту разлику омогућава и директива ЕУ“, казао је Ибрахимпашић.

Енормни увоз пива

У БиХ се прошле године слило око 137,6 милиона литара пива укупне вриједности од 138 милиона КМ, углавном из Србије и Хрватске. Водећи увозници су „Молсон Корс“ (власник пивара у Апатину, Загребу и Никшићу), „Хајнекен“ (Карловац и Нови Сад) и „Карлсберг“ (Челарево и Копривница).

Из БиХ је истовремено на страна тржишта отпремљено пива у количини од 5,5 милиона литара у вриједности од 3,5 милиона КМ, што значи да је вриједност увоза чак 40 пута већа од вриједности извоза.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор