Ален Шеранић: Влада ће разматрати формирање медицинског кампуса

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да би на сљедећој сједници Владе Српске требало бити разговарано о формирању медицинског кампуса у оквиру Универзитетског клиничког центра у Бањалуци који ће представљати искорак када је ријеч о квалитетнијем образовању овдашњег здравственог кадра.

четвртак, април 14, 2022 / 00:02

"Кампус подразумијева једну групу факултета за здравствену његу, медицинског факултета, центра за биомедицинска истраживања и средње медицинске школе на једном мјесту", рекао је Шеранић и додао да су на том плану свакако важне специјализације и стицање искуства медицинара у иностранству.

Он је поновио да се и даље треба радити на унапређењу квалитета образовања особа које раде у здравственој заштити Српске, те је нагласио да се на том плану, уназад двије године, не раде преквалификације других звања у здравствена.

"Само се раде преквалиФикације здравствених звања у здравствена", рекао је Шеранић на сједници Народне скупштине.

Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о здравственој заштити који се усваја ради континуираног унапређивања и прилагођавања здравственог система савременим достигнућима и новинама у области здравства.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић изразио је задовољство што одредбе Нацрта закона о здравственој заштити предвиђају да дијете до навршених 18 година, школска дјеца и студенти до краја школовања /најкасније до 26 године/ имају право на бесплатну здрвствену заштиту и не плаћају партиципацију.

Посланик СДС-а Стево Јоксимовић је у скупштинској расправи о овој тачки дневног реда рекао да здравствени систем треба да функционише на најбољи начин и да нова рјешења треба уводити само ако су примјењива у пракси.

Он је рекао да треба унаприједити примарну здравствену заштиту.Оставите одговор