Албански криминалци крију се у Великој Британији

Више од сто опасних албанских криминалаца крије се у Великој Британији, од којих су неки у Лондону, наводи се у тајном досијеу који је албанска полиција упутила Скотланд јарду. Шеф Интерпола у Тирани Пељумб Сефери рекао је да већину бјегунаца траже због убистава, преноси мрежа Би-Би-Си. Сефери је рекао да се на основу њихових обавјештајних […]

недеља, јун 5, 2011 / 09:39

Више од сто опасних албанских криминалаца крије се у Великој Британији, од којих су неки у Лондону, наводи се у тајном досијеу који је албанска полиција упутила Скотланд јарду.

Шеф Интерпола у Тирани Пељумб Сефери рекао је да већину бјегунаца траже због убистава, преноси мрежа Би-Би-Си.

Сефери је рекао да се на основу њихових обавјештајних података у Британији тренутно крије више од 100 опасних албанских криминалаца.

"Ове људе власти траже на међународном нивоу за озбиљна кривична дјела, убиства, покушај убиства, проституцију и трговину дрогом", рекао је Сефери.

Почетком године, представници полиције Лондона посјетили су Тирану како би размотрили тајни досије.

Један од бјегунаца је Мараш Ђока, који је тражио азил у Британији, претварајући се да је избјеглица са Косова.

Према сазнањима мреже Би-Би-Си, овај 48-годишњи Албанац живио је у Катфорду, у југоисточном Лондону, са супругом и два сина више од 10 година под именом Марк Тома.

За сусједе он је био тих и миран породични човјек који је свима помагао. Оно што они нису знали је да је Ђока, један од најтраженијих албанских криминалаца, оптужен за убиство 33-годишњег Тонина Дошија у мају 1999. године.

Након сукоба око комада земље Ђока га је убио у граду Лезе, у сјеверној Албанији. Он је убрзо након тога побјегао у Британију, у којој је добио азил као избјеглица са Косова, и настанио се у Лондону. Он је у одсуству осуђен на 20 година затвора.

Специјална јединица Скотланд јарда ухапсила је Ђоку у јануару ове године након четири мјесеца истраге. Суд у Лондону донио је одлуку да Ђока треба да буде враћен у Албанију и да се преда правосудним органима у тој земљи.

Коначну одлуку о овом случају донијеће Тереза Меј, министар унутрашњих послова.

Полиција му је ушла у траг захваљујући снимку сигурносних камера на коме се виде он и његова супруга Дранде у аутобусу, саопштила је полиција. Детективи су пратили супругу која их је, не знајући, довела до мужа када су се састали у граду.

Када је полиција раније посјетила кућу ове породице у Катфорду супруга је рекла да је Ђока убијен у Албанији 10 година прије тога.

Албанска полиција сачинила је листу од више од 100 криминалаца за које се вјерује да се крију у Британији.

Скотланд јард каже да није познат тачан број албанских бјегунаца који се крију у Британији, али вјерује да има још људи као што је Ђока који живе под лажним именом.

Исти извор наводи да неки од тих људи представљају опасност док су у Лондону и да ће се надлежне институције тиме озбиљно позабавити.Оставите одговор