Чиле:Евакуација због вулканске ерупције

Чиланске власти наредиле су евакуацију око 3.500 људи, због ланчане ерупције вулкана планинског вијенца Пајхуе-Кордон-Кауље, на југу Чилеа, који је у ваздух избацивао пламен и стуб гаса висок 10 километара. Влада је најприје наредила евакуацију 600 људи, али је касније тај број повећала на 3.500 становника, који ће бити смјештени у склоништа у безбједним областима. […]

недеља, јун 5, 2011 / 09:30

Чиланске власти наредиле су евакуацију око 3.500 људи, због ланчане ерупције вулкана планинског вијенца Пајхуе-Кордон-Кауље, на југу Чилеа, који је у ваздух избацивао пламен и стуб гаса висок 10 километара.

Влада је најприје наредила евакуацију 600 људи, али је касније тај број повећала на 3.500 становника, који ће бити смјештени у склоништа у безбједним областима.

За сада нема података о повријеђенима, јавља Би-Би-Си.

Гувернер чилеанског региона Лос Риос рекао је да се из кратера вулкана уздиже ватра и дим.

Власти су у овој области јутрос издале упозорење на опасност, због најмање 230 потреса које је забиљежила Национална канцеларија за хитне случајеве.

Вулкан се налази око 800 километара јужно од пријестонице Сантјага.

Очевици кажу да се осјети мирис пепела и сумпора, као и да је десетине мањих земљотреса забиљежено прије почетка ерупције.

Званичници су издали такозвано црвено упозорење највишег степена.

У међувремену, облаци са пепелом прешли су у сусједну Аргентину гдје је становницима препоручено да не излазе из кућа.

Регионални аеродром у граду Барилоче у Аргентини затворен је због вулканског пепела.

Чиле спада у земље које имају највећу вулканску активност. Ово је први пут од 1960. године да је забиљежена ланчана ерупција вулкана.Оставите одговор