Јужни Судан званично нова држава

Предсједник парламента Јужног Судана званично је прогласио независност најновије државе на свету и 193. чланице Уједињених нација, након чега је на свечаној церемонији подигнута нова државна застава. „Ми, демократски изабрани представници овог народа, вољом народа Јужног Судана и у складу са резултатима референдума о самоопредјељењу, проглашавамо Јужни Судан независном и сувереном земљом”, рекао је Џејмс […]

субота, јул 9, 2011 / 14:12

Предсједник парламента Јужног Судана званично је прогласио независност најновије државе на свету и 193. чланице Уједињених нација, након чега је на свечаној церемонији подигнута нова државна застава.

„Ми, демократски изабрани представници овог народа, вољом народа Јужног Судана и у складу са резултатима референдума о самоопредјељењу, проглашавамо Јужни Судан независном и сувереном земљом”, рекао је Џејмс Вани Ига пред хиљадама окупљених, јавио је АФП.

Десетине хиљада становника јужног дијела до сада највеће афричке земље, који од поноћи славе на улицама престонице Џубе, уз громогласни аплауз и пјесму поздравило је нову државну заставу.

Централној свечаности прославе независности присуствују бројни међународни званичници, међу којима су и предсједник (сјеверног) Судана Омар ал-Башир и генерални секретар УН Бан Ки-мун.

Влада у Картуму прва је званично признала новог сусједа, а Башир је истакао да је његова земља „спремна да сарађује са нашом јужном браћом и помогне им да успоставе своју државу тако да она буде стабилна и развијена”.

Проглашење независности Јужног Судана услиједило је након више од пет деценија сукоба муслиманског сјевера и већински хришћанског југа, у којем је погинуло око два милиона људи.

На референдуму, који је предвиђен мировним споразумом из 2005. године, а одржан у јануару ове године, 99 одсто становника југа Судана изјаснило се за отцјепљење од сјеверног дијела земље.

Ипак, због још неријешених питања, међу којима су најважнија спорна гранична линија и подјела прихода од нафте, могућност за нове сукобе остаје отворена.

Дан прије проглашења независности Јужног Судана, Савјет безбједности УН изгласао је слање око 7.000 припадника мировних трупа УН и 900 цивилних полицајаца у то подручје.



0 КОМЕНТАРА

  1. Treba znati da je Južni Sudan zadržao velike izvore nafte, a sjeverni prerađivačka preduzeća. Sad se u jednoj normalnoj atmosferi sjever i jug mogu dogovoriti oko prihoda od prodaje nafte i svima lijepo…
    Eto kako se dogovoriše, bez oružja i bez ucjena i prijetnji. A da je to bilo na Balkanu, evo npr. RS… pa to bi grmilo… NATO bi se već stacionirao po hrvatskim aerodromima i ko Libijci… „kokaj“.

  2. Не би не би, прошло је то… Плашиш мечку решетом.
    Било би економско – дипломатско придављивање и слична срања из империјалног арсенала, зна то и Леми зато и не истрчава…

Оставите одговор