Гордон: За САД није прихватљива идеја о подјели Косова

Помоћник америчког државног секретара Филип Гордон изјавио је у Приштини да САД одбацују идеју о подјели Косова, јер би то угрозило стабилност у региону. "Мислимо да би то било негативно за цијели регион. Балкан, који би се заснивао на цртању граница око сваке етничке групе, представљао би рецепт за несрећу. И то није нешто што […]

четвртак, јун 16, 2011 / 23:35

Помоћник америчког државног секретара Филип Гордон изјавио је у Приштини да САД одбацују идеју о подјели Косова, јер би то угрозило стабилност у региону.

"Мислимо да би то било негативно за цијели регион. Балкан, који би се заснивао на цртању граница око сваке етничке групе, представљао би рецепт за несрећу. И то није нешто што ми подржавамо", изјавио је Гордон који се састао са косовском предсједницом и премијером Атифетом Јахјагајом и премијером Хашимом Тачијем.

Гордон и Тачи су на конференцији за новинаре, коментаришући одлуку Еулекса да формира посебан тим за истраживање навода извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, истакли да је у интересу Косова да се стави тачка на овај процес.

"Имамо повјерење у правосудне органе и сарађиваћемо са међународним правосуђем у вези са овим питањем", изјавио је Тачи.

Гордон и Тачи потписали су данас споразум о образовању, којим је предвиђена помоћ Америке образовном систему Косова у дијелу који се односи на финансијску помоћ у изградњи инфраструктурних школских објеката, опремању школа и стипендирању најбољих ученика.

Потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је раније да је подјела Косова "једина стварна опција", што је изазвало бројна реаговања.



Оставите одговор