УНРС: Тужилаштво БиХ врши притисак на новинаре

Удружење новинара Републике Српске /УНРС/ сматра да Тужилаштво БиХ покретањем истраге против "Независних новина" врши директан притисак на рад новинара и крши основна права медија да извјештавају грађане о незаконитим активностима појединаца у институцијама БиХ. УНРС сматра да руководство Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) и Агенције за истраге и заштиту (Сипа) треба да одговоре на питање да […]

недеља, јун 12, 2011 / 11:43

Удружење новинара Републике Српске /УНРС/ сматра да Тужилаштво БиХ покретањем истраге против "Независних новина" врши директан притисак на рад новинара и крши основна права медија да извјештавају грађане о незаконитим активностима појединаца у институцијама БиХ.

УНРС сматра да руководство Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) и Агенције за истраге и заштиту (Сипа) треба да одговоре на питање да ли су законито прислушкивали грађане, а не да траже истрагу против медија.

"Уколико истрага не буде обустављена Удружење новинара Републике Српске затражиће правну помоћ од Међународне федерације новинара (ИЈФ) те осталих домаћих и међународних организација које се баве заштитом права новинара да слободно и професионално извјештавају", истиче се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против "Независних новина" због објављивања више од 5.000 бројева мобилних телефона које су углавном нелегално прислушкивале ОБА и Сипа.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић раније је рекао да се истрага води по пријави надлежне агенције за провођење закона, не желећи да каже које.

"Независне новине" разоткриле су 12. априла аферу "прислушкивање" и објавиле више од 5.000 бројева мобилних телефона које су углавном нелегално прислушкивале ОБА и Сипа. Надлежни су убрзо потом најавили акцију, међутим до данас нико није преузео одговорност.



Оставите одговор