Влада није исплатила изградњу болнице у Бијељини, плаћа 4 милиона пенала

Република Српска аустријској компанији Вамед мора исплатити 4,38 милиона КМ камата због кашњења у плаћању обавеза према тој фирми у вријеме док је градила болницу у Бијељини, сазнаје пословни портал Капитал. Информација о преосталим обавезама по пројекту „Пројектовање, изградња и опремање нове болнице у Бијељини“ разматрана је на сједници Владе крајем 2015. године, али дуг […]

петак, фебруар 19, 2016 / 22:20

Република Српска аустријској компанији Вамед мора исплатити 4,38 милиона КМ камата због кашњења у плаћању обавеза према тој фирми у вријеме док је градила болницу у Бијељини, сазнаје пословни портал Капитал.

Информација о преосталим обавезама по пројекту „Пројектовање, изградња и опремање нове болнице у Бијељини“ разматрана је на сједници Владе крајем 2015. године, али дуг још није измирен, због чега, како незванично сазнајемо Српској пријети и тужба, односно покретање арбитражног спора у Паризу.

О овом проблему министар здравља и социјалне заштите Драган Боданић требало би идуће седмице да разговара са представницима „Вамеда“, која је тренутно у РС ангажована и на реконструкцији Клиничког центра Бања Лука.

Министарство здравља и социјалне заштите РС закључило је Уговор за пројектовање, изградњу и опремање Нове болнице у Бијељини у децембру 2009. године са фирмом „Вамед“, а вриједност пројекта је била 36 милиона евра без ПДВ-а и већ на старту су се појавили проблеми.

Према том уговору Влада РС се обавезала ће платити дио износа од 21 милион евра, док ће се преосталих 15 милиона евра финансирати из софт лоан кредита Рајфајзен банке из Аустрије.

Свој дио Влада је требала да обезбиједи из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ), али је процес одобравања кредита пролонгиран, што је, како се наводи у Информацији, довело до проблема са финансирањем овог пројекта јер „није било могуће извршити обавезе према распореду плаћања који је прецизно дефинисан уговором“. Прво повлачење средстава из тог кредита којим су плаћене доспјеле обавезе према „Вамеду“ било је у новембру 2012. године, а у међувремену је Влада своје обавезе измиривала повлачењем новца са есцроw рачуна са којег је укупно повучено око 17 милиона КМ.дуг вамед

Такође, дио износа који фирма Вамед потражује од Министарства здравља односи се на камате које су обрачунате због тога што су они финансирали плаћање ПДВ-а, иако је то била обавеза Владе. Уговором је било прецизирно да ће РС, уколико не може извођачу обезбиједити ослобађање плаћања ПДВ-а за локално произведену робу, уредити банковни полог у износу који извођач мора платити за ПДВ.

„Министарство здравља и социјалне заштите је тражило да на том рачуну буде одобрен одређени износ који би се користио за плаћање ПДВ-а и послије поврата ПДВ-а од Управе за индиректно опрезивање БиХ поново користио за плаћање нових фактура, али то није било одобрено од стране Министарства финансија. То је довело до кашњења у измиривању уговорних обавеза према извођачу радова, што је успорило и радове. Министарство здравља је морало да тражи од Владе да за те намјене одобри новац са есцроw рачуна за свако плаћање ПДВ-а“, наведено је у Информацији министарства здравља РС.

У документу се наводи и да је изградња болнице почела 30. августа 2010. године те да је првобитни рок за завршетак био јун 2012. године, али је продужен за годину управо због проблема са плаћањем.

„Разлог помјерања датума завршетка је кашњење у измиривању обавеза од стране Министарства здравља, односно Владе РС до којих је дошло због сложених процедура у доношењу финансијских одлука у Европској инвестиционој банци и оперативности коришћења новца. Фирма „Вамед“ је због тога била суочена са мјесечним трошковима због продужења рока извођења радова и обавијестила је Министарство у августу 2012. године да ће од октобра те године морати потраживати додатне трошкове. Такође дио износа који фирма „Вамед“ потражује од Министарства здравља односи се на камате које су обрачунате због тога што су они финансирали плаћање ПДВ-а, због проблема са којима се Министарство здравља и социјалне заштите суочавало при обезбјеђивању средстава за плаћање“, наведено је у Информацији.

Вамед понудио и мању цијену, али новца нема

„Вамед“ је, у међувремену, Министарству здравља понудио да смањи потраживања са 4,3 на 2,9 милиона КМ, од којих бих Влада платила 1,13 милиона, а 1,8 милиона град Бијељина и тај износ је требало да буде обезбијеђен ребалансом Буџета РС за 2015. годину. Међутим, то није урађено, јер није било могуће пронаћи новац у Буџету и за тај непредвиђени трошак.

Правни заступник „Вамеда“ Милош Стевановић каже за ЦАПИТАЛ да ова компанија за сада није покренула никакав судски поступак, већ преговарају са Министарством здравља о року плаћања камата.

„Компанија „Вамед“ је у сталној коресподенцији и контакту са Министарством због другог пројекта у вези са рКлиничкимг центром Бањалука, тако да се на тим састанцима често провлачи као једна од тема и рјешавање овог дуга и мислим да ћемо доћи до рјешења и без суда“, рекао је Стевановић и додао да је крајња инстанца Међународна арбитражна комора у Паризу која је у случају спора предвиђена основним уговором.

Казао је да су они имали различитих приједлога за рјешавање овог питања, али да Министарство још увијек није дало конкретне одговоре.

У информацији Министарства здравља наведено је и да су ревизори у ревизорском извјештају Министарства за 2014. годину ставили примједбу на питање обрачунатих камата због кашњења у плаћању „Вамеду“.



Оставите одговор