Кампања у Британији: Ако изађемо из ЕУ, доћи ће нам избјеглице

Хиљаде миграната могле би да дођу у Британију из Француске уколико гласачи на референдуму подрже излазак земље из ЕУ, изјавио је данас портпарол британског премијера Дејвида Камерона. Коментатори су оцијенили да је ово почетак "кампање застрашивања" како би се гласачи навели да гласају за останак у Унији. Камеронов портпарол рекао је да би излазак из […]

понедељак, фебруар 8, 2016 / 15:30

Хиљаде миграната могле би да дођу у Британију из Француске уколико гласачи на референдуму подрже излазак земље из ЕУ, изјавио је данас портпарол британског премијера Дејвида Камерона.

Коментатори су оцијенили да је ово почетак "кампање застрашивања" како би се гласачи навели да гласају за останак у Унији.

Камеронов портпарол рекао је да би излазак из ЕУ могао да наруши споразум са Француском, који омогућава британској граничној служби да врши имиграционе провјере на територији Француске.

"Ако те контроле не би биле настављене, а тамо су, као што знамо, хиљаде људи, који првенствено желе да дођу у Британију – не би било ничега да спријечи хиљаде људи да током ноћи пређу Канал", рекао је портпарол.

Британска граница са Француском налази се са француске стране Ламанша. Хиљаде миграната бораве у Калеу у импровизованом насељу, које је добило име "џунгла", у нади да ће прећи у Енглеску.

Овакав аранжман критикују поједини француски званичници, а градоначелник Калеа Наташа Бушар затражила је да Лондон исплати надокнаду Калеу због ове ситуације.

Многи у Камероновој странци сматрају да се он није озбиљно упустио у кампању за излазак из Уније. Британски премијер рекао је да се залаже за повољнији аранжман са Бриселом, како би држава могла да остане у Унији.



Оставите одговор