Башар напредује без крви, Турска евакуисала своје миљенике

Аутобусима и возилима хитне помоћи евакуисано је око 450 бораца и цивила из два опкољена сиријска подручја на територију Турске и Либана, потврдили су данас извори на граничним прелазима. У складу са споразумом између зараћених страна, а под покровитељством УН, више од 125 бораца из опкољеног побуњеничког града Забадани у близини границе са Либаном је […]

понедељак, децембар 28, 2015 / 19:11

Аутобусима и возилима хитне помоћи евакуисано је око 450 бораца и цивила из два опкољена сиријска подручја на територију Турске и Либана, потврдили су данас извори на граничним прелазима.

У складу са споразумом између зараћених страна, а под покровитељством УН, више од 125 бораца из опкољеног побуњеничког града Забадани у близини границе са Либаном је одвезено до аеродрома у Бејруту одакле ће се укрцати на авион за Турску.

Истовремено око 330 цивила и рањених бораца из два провладина шиитска села на сјеверозападу Сирије евакуисано је у турски град Хатаи, одакле ће се укрцати на авион за Бејрут, рекли су данас хуманитарни радници.

У замјену за дозволу побуњеницима да оду, предсједник Башар Ал Асад ће повратити контролу над областима областима које су биле под управом побуњеника током протекле четири године.

Забадани је било једно од посљедњих великих упоришта побуњеника. Већи дио града је разорен у великој јулској офанзиви сиријске војске и њених савезника-либанског Хезболаха. Само неколико стотина побуњеника је остало у граду, док је већина цивила избјегла у оближњи град Мадају.



Оставите одговор