Вуковар: Ћирилица сахрањена уз усташке пјесме, Србија улаже протест

Министарство спољних послова Србије упутиће најоштрији протест Хрватској поводом одлуке о промени Статута града Вуковара којима се укида ћирилица. Одлуком о промени Статута захтева се и да свако обраћање на ћириличном писму подлеже посебној молби и плаћању таксе. Усвојеним изменама директно се негира равноправност употребе језика и писма, чиме се крше основна људска и мањинска […]

понедељак, август 17, 2015 / 19:14

Министарство спољних послова Србије упутиће најоштрији протест Хрватској поводом одлуке о промени Статута града Вуковара којима се укида ћирилица.

Одлуком о промени Статута захтева се и да свако обраћање на ћириличном писму подлеже посебној молби и плаћању таксе.

Усвојеним изменама директно се негира равноправност употребе језика и писма, чиме се крше основна људска и мањинска права Срба, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Република Србија упозорава Републику Хрватску да је дужна да поштује своје међународне преузете обавезе и тражимо хитну реакцију државних органа Хрватске на ову одлуку власти у Вуковару чији су највиши представници ових дана, у години када цео свет слави 70 година победе над фашизмом, постали познати широј јавности по певању усташких песама из времена фашистичке независне државе Хрватске", наводи се у саопштењу.

Протестна нота, како се наводи, биће уручена отправнику послова амбасаде Хрватске у Београду Ивану Саболићу.

Раније данас вуковарско Градско веће изгласало је измене градског Статута према којиманису предвиђене двојезичне табле односно ћирилично писмо на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару.

Данас је објављен и видео-снимак на коме се види како двојица челника Вуковара певају усташке песме.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор