Еволуција емотикона: постаће и расно разнолики

Емотикони, ти мали експресивни цртежи који се користе у имејловима и СМС порукама, требало би да од идуће године буду далеко разноврснији како би што боље изразили разноликост људског лица, саопштио је свјетски конзорцијум "Јуникод" који утврђује рачунарски и индустријски стандард за конзистентно кодирање, репрезентацију и манипулацију текста. „Људи широм свијета желе емотиконе који вјеродостојније […]

четвртак, новембар 6, 2014 / 09:36

Емотикони, ти мали експресивни цртежи који се користе у имејловима и СМС порукама, требало би да од идуће године буду далеко разноврснији како би што боље изразили разноликост људског лица, саопштио је свјетски конзорцијум "Јуникод" који утврђује рачунарски и индустријски стандард за конзистентно кодирање, репрезентацију и манипулацију текста.

„Људи широм свијета желе емотиконе који вјеродостојније изражавају људску разноликост, посебно када је ријеч о боји коже“, истиче се у документу у ком је изнијет овај приједлог, а који су објавили Марк Дејвис („Гугл“) и Питер Едберг („Епл“).

Измјене које тек треба да добију зелено свјетло „Јуникода“, могле би да се примјењују средином 2015. године.

Предлагачи савјетују примјену Фицпатрикове класификације, скале која се користи у дерматологији и која разликује шест фототипова коже у зависности од реакције на сунце.

Емотикони су се најпре појавили у Јапану, али су убрзо прихваћени широм свијета. Садрже читав низ слика (срца у разним бојама, цвијеће, животиње, превозна средства, прехрамбене намирнице итд.), као и широк спектар осјећања заснованих на смајлију.

„Наравно да осим боје коже постоје и многи други елементи који упућују на разноликост људског изгледа: боја косе, различита косматост, различите силуете, различите капе, наочари, итд“, напомињу поборници ове „еволуције“ емотикона.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор