Русија Куби отписала 90 % дуга, Росњефт тражи нафту око острва

Руски предсједник Владимир Путин је током јучерапње посјете Куби потписао споразум којим се предвиђа отпис 90 одсто огромног дуга Хаване према бившем СССР-у, више од 31 милијарду долара, саопштио је Кремљ. Путин је стигао на Кубу у оквиру шестодневне посјете Латинској Америци. Доњи дом руског парламента ратификовао је 4. јула споразум Русије и Кубе којим […]

петак, јул 11, 2014 / 14:09

Руски предсједник Владимир Путин је током јучерапње посјете Куби потписао споразум којим се предвиђа отпис 90 одсто огромног дуга Хаване према бившем СССР-у, више од 31 милијарду долара, саопштио је Кремљ.

Путин је стигао на Кубу у оквиру шестодневне посјете Латинској Америци. Доњи дом руског парламента ратификовао је 4. јула споразум Русије и Кубе којим се предвиђа отпис дуга, а који је потписан 2013. током посјете премијера Русије Дмитрија Медведева Хавани.

Укупан дуг Хаване према Москви износи 35,2 милијарди долара, што значи да ће бити отписано 31,7 милијарди долара дуга, а репрограмирао је враћања остатка од око 3,5 милијарди долара на период од десет година.

Путин се на Куби састао са садашњим и бившим предсједником, Раулом и Фиделом Кастром. На сусрету се разговарало о трговинским односима двије земље и потписани су уговори из сектора енергетике према којима ће руска компаније Росњефт заједно са кубанском Купет истраживати нафтне резерве у острвском приобаљу.

Према кубанским истраживања потенцијал бушотина је 20 билиона барела нафте.

Кубански Јунион електрик и руска компанија Интер РАО Експорт потписали су уговор у градњи четири 200-мегаватне јединице за електрану "Максимо Гомез."

Руски аналитичари спекулишу да се разговарало и поновном успостављању руске војне базе на овом карипском острву и да је то дио договора о отпису дуга.



Оставите одговор