Парагвај упозорава на еколошку катастрофу због поплава

Парагвајски званичници су данас упозорили на могућу еколошку катастрофу, пошто поплаве које трају већ више дана, пријете да угрозе токсични отпад у пријестоници Асунсиону. Званичница задужена за екологију Марина Кристина Моралес изјавила је да је ријека већ поплавила у извјесној мјери отпад Катеура у пријестоници, јавио је АП. Ријека је већ готово за два метра […]

петак, јул 4, 2014 / 08:05

Парагвајски званичници су данас упозорили на могућу еколошку катастрофу, пошто поплаве које трају већ више дана, пријете да угрозе токсични отпад у пријестоници Асунсиону.

Званичница задужена за екологију Марина Кристина Моралес изјавила је да је ријека већ поплавила у извјесној мјери отпад Катеура у пријестоници, јавио је АП.

Ријека је већ готово за два метра премашила редовни ниво иако је још 2,8 метара испод нивоа који би угрозио токсични отпад у граду.

„Ако ријека још настави да расте вјероватно ћемо бити суочени са еколошком катастрофом”, рекла је Моралес.

Број евакуисаних у Парагвају услед поплава изазваних обилним падавинама је порастао на чак 300.000, саопштила је агенција Уједињених нација за заштиту дјеце (УНИЦЕФ), додавши да је то најгора поплава која је икад захватила престоницу Асунсион.

Чамци су сада једини вид превоза у највећем дијелу Асунсиона, а посебно у насељима уз реку Парагвај, у којима углавном живе сиромашне породице, преносе локални медији.



Оставите одговор