Вијек и по Матице српске

Вијек и по навршава се ове године откако је Матица српска, најстарија научна и културна институција у Срба, "допловила" из Пеште кући, у Нови Сад. Тај јубилеј град Нови Сад, Војводина и Србија обиљежиће низом свечаности. Предсједник Матице Драган Станић рекао је да ће ова значајна годишњица под називом „Век и по Матице српске у […]

уторак, април 1, 2014 / 12:56

Вијек и по навршава се ове године откако је Матица српска, најстарија научна и културна институција у Срба, "допловила" из Пеште кући, у Нови Сад. Тај јубилеј град Нови Сад, Војводина и Србија обиљежиће низом свечаности.

Предсједник Матице Драган Станић рекао је да ће ова значајна годишњица под називом „Век и по Матице српске у Српској Атини“ имати четири сегмента и трајаће током читаве године.

– Изложба артефакта из пештанског и новосадског периода Матице српске биће приређена 3. априла у Матици, а централни дио прославе, Свечана академија биће одржана у Српском народном позоришту 11. маја, односно на дан прве сједнице Матице српске након пресељења – казао је Станић.

Трећи сегмент биће научни скуп у новембру о значају пресељења Матице српске у Нови Сад за развој националне културе и јачање српског националног бића у јужној Угарској. Јубилеј ће употпунити и низ манифестација, промоција књига, предавања и пратећег програма током цијеле године.

– Матица је својим пресељењем у Нови Сад уткала културни значај нашег града на националној мапи – рекао је градоначелник Милош Вучевић. – Тиме је несумњиво дала атрибуте Новом Саду да буде проглашен „Српском Атином“.

Вучевић је додао да је учешће града у предстојећим свечаностима Матице српске веома значајно за предстојећу кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године.



Оставите одговор