Није априлили: Додик каже да је БиХ нефункционална

Босна и Херцеговина је у драматичном застоју, потпуно нефункционална и неодржива, а функционише само због ангажмана међународне заједнице, казао је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик. Та парализа која је, каже присутна у БиХ, утиче на стутус и рјешавање важних питања за РС, а као базични концепт он не искључује могућност да се некада у […]

уторак, 1 априла, 2014 / 12:55

Босна и Херцеговина је у драматичном застоју, потпуно нефункционална и неодржива, а функционише само због ангажмана међународне заједнице, казао је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Та парализа која је, каже присутна у БиХ, утиче на стутус и рјешавање важних питања за РС, а као базични концепт он не искључује могућност да се некада у будућности, када се за то створе одговарајући услови, у РС проведе референдум о самосталности.

Одбацио је критике опозиције да тим питањем манипулише, устврдивши да је референдум базично право РС и бит ће покренут једном, када за то буде вријеме, у шта је, тврди, увјерен да ће се десити.

СДС је поручио да могу поднијети у Скупштини захтјев за расписивање тог рефередума, да ће његова странка то подржати, али опет напомиње да се то питање може само једном покренути, када је за то прави тренутак.

Сада је, каже, примаран на дијалог у БиХ, али не на начин да се нарушавају надлежности и, како каже, аутономија РС.

Додик је поновио тврдњу да РС има огромну штету јер је у БиХ те да су јој заустављени неки капитали пројекти, као што је "Јужни ток", а издваја и велика средства за нефункционалну управу на нивоу БиХ.

Додик је на прес-конференцији у Бањој Луци казао да РС остаје привржена изворном Дејтонском споразуму и оним што је прихватила као своје обавезе те одбацује све наметнуте одлуке високих представника и у наредном периоду бориће се да докаже да је то било политичко насиље.

РС такође одбацује, казао је, било какву могућност "Дејтона 2", јер је једино могуће да се унутар постојећих структура у БиХ направи договор за њену функционалност и ако тога нема РС неће учествовати у могућој конференцији "Дејтон 2", за којом нема потребе.

Предсједник је још додао да РС остаје при ранијим ставовима, када је у питању одлука "Сејдић-Финци", а да је Федерација одговорна што о томе, као и механизму координације, није постигнут одгвоор и због тих питања БиХ је заостала на европском путу.

Тврди да се, иако је сада "невидљива рука ОХР", представници Канцеларија високог представника у БиХ и даље "мијешају у све и свашта", али да инсистирања на неким питањима нису дала резултате.

‘’РС ће задржати мир и стабилност и наметаћемо питања која имају за њу значај, а не неко са стране ‘’, устврдио је Додик.

Он је данас такође критиковао политику СДС-а, као некомпетентну и нестручну.