Тунис после двије године добио Устав

Тунис је после више од двије године политичке кризе добио нови устав који омогућава изградњу демократије. "За шест недеља имаћемо изборни закон", рекао је данас представник владајуће странке Енахда Амер Ларајед, додајући да ће избори вјероватно бити одржани октобра ове године. Датум предсједничких и парламентарних избора треба да одреди независно врховно тијело за изборе (ИСИЕ), […]

понедељак, јануар 27, 2014 / 13:57

Тунис је после више од двије године политичке кризе добио нови устав који омогућава изградњу демократије.

"За шест недеља имаћемо изборни закон", рекао је данас представник владајуће странке Енахда Амер Ларајед, додајући да ће избори вјероватно бити одржани октобра ове године.

Датум предсједничких и парламентарних избора треба да одреди независно врховно тијело за изборе (ИСИЕ), чији је предсједник Шафик Сарсар.

Он је агенцији Франс прес такође потврдио да ће избори бити одржани "прије 2015. године".

Досадашња влада, предвођена исламистима, пристала је раније да се повуче, а нова техничка влада, на челу са Мехди Јомом, требало би да преузме дужност у следећих неколико дана.

Нови устав донијет је прошле ноћи, после двије године дубоке политиче кризе у земљи. Он између осталог штити права и слободе и гарантује родну равноправност.

Јединствен је у региону зато што исламски закон није у његовој основи, што је наишло на осуду конзервативних снага у Тунису.

Пошто је 2011. године свргнут лидер Туниса Бен Али чиме је почело "Арапско прољеће", Тунижани су изабрали уставотворну скупштину.

Састављење текста Устава је било праћено сукобима и чак и смрћу два члана скупштине.



0 КОМЕНТАРА

  1. Пошто је нажалост и на фронталу присутна србијанска цензура свега што није „напредно“ одлучио сам да вас овим путем упознам са оним што се јуче догађало у Београду.

    http://www.dverisrpske.com/sr/dveri-na-delu/4748-velicanstvena-proslava-15-god-dveri.html

Оставите одговор