Радуловић: Ако нема подршке реформама онда треба ићи на изборе

Министар привреде Србије Саша Радуловић изјавио је да је за грађане боље да у 2014. буду превремени парламентарни избори уколико изостане политичка подршка темељним реформама. "За потпуну реформу пословног амбијента, без које неће бити ни привредног раста, ни раста запослености и животног стандарда, довољна је једна година. Ако те реформе спроведемо у 2014. онда можемо […]

четвртак, јануар 2, 2014 / 19:32

Министар привреде Србије Саша Радуловић изјавио је да је за грађане боље да у 2014. буду превремени парламентарни избори уколико изостане политичка подршка темељним реформама.

"За потпуну реформу пословног амбијента, без које неће бити ни привредног раста, ни раста запослености и животног стандарда, довољна је једна година. Ако те реформе спроведемо у 2014. онда можемо очекивати да ћемо у 2015. и 2016. живети боље", рекао је Радуловић у интервјуу агенцији Бета.

Истакао је да је најефикасније да се реформе спроводе у првој и другој години владе, на основу којих се праве резултати у трећој и четвртој години. Потом би грађани на изборима требало да оцене оно што је урађено.

"Све прилике за реформе до сада су пропуштене. Дошли смо до преломне тачке, реформе сада не могу да буду половичне, на мало, не могу да не боле и да не буде тешко. Ако нема подршке таквим реформама, онда је боље ићи на изборе", оцјенио је Радуловић.

Најважнији дио реформи привредног система су, према његовим ријечима, измјене Закона о приватизацији и о стечају које је Влада усвојила 30. децембра, као и измјене закона о планирању, изградњи и о раду, за које очекује да их Влада усвоји у јануару.

"Закон о раду мора што пре да буде усвојен јер он треба да створи претпоставке за привредни развој. Садашњи закон одговара само запосленима у јавном сектору, којих има 740.000, а нови прописи треба да погодују радницима малих и средњих предузећа, којих је 700.000, као и запосленима у великим приватизованим предузећима, којих има 300.000", реко је Радуловић.

Како је истакао, новим прописима о раду биће направљена разлика између добрих и лоших радника.

"Није тачно да ће нови закон о раду смањити зараде, јер ће послодавци имати мање трошкове и одређиваће које раднике треба награђивати. Обавезе које послодавцима прописује важећи Закон о раду јесу неразумне и један су од узрока сиве економије", рекао је Радуловић.

Одговарајући на питање колико ће људи у 2014. остати без посла у предузећима у реструктурирању, Радуловић је рекао да ће то зависити од успјешности руководстава тих фирми да направе добре пословне планове и да их спроведу.

"Ако нису у стању да направе добар програм, онда морамо да их заменимо. Држава неће одређивати ко ће остати без посла, већ ће помоћи да се предузећа поставе на здраве ноге, да се очисте од дугова, утврди њихова имовина, а дугови претворе у капитал. Тако очишћена предузећа добиће кредитну подршку Фонда за развој да спроведу планове", рекао је Радуловић.

Кредитирање стратешки важних пројеката

Како је објаснио, преко Фонда за развој убудуће ће бити кредитирани само стратешки важни привредни пројекти, а не и инфраструктурни.

Новоосновани Гарантни фонд ће већ почетком године давати позајмице за цјелу привреду и путем тог фонда држава ће дјелити ризик са банкама и компанијама које испуњавају услове за кредит, односно које нису презадужене и које неће један кредит замјењивати другим.

Радуловић је увјерен да ће, ако за предузећа у реструктурирању и приватизацији буду урађени добри пословни планови, у наредних неколико година више људи бити запослено него што ће остати без посла.

Министар привреде је задовољан одзивом инвеститора на позив да се изјасне о заинтересованости за куповину капитала предузећа у реструктурирању и приватизацији, као и за учешће у њиховом менаџменту, али очекује да ће их бити више кад Скупштина усвоји нове законе о приватизацији и о стечају.

"Није тачно да су та предузећа безвредна и да некоме треба да платимо да их преузме. Имали смо лош систем који нас је довео до ове ситуације, паралисао друштвене ресурсе и људе који имају идеје. Сада мењамо тај систем и показаће се да имамо и добрих предузећа и људи који хоће да раде и имају идеје", рекао је Радуловић.

Признао је да није задовољан оним што је урађено у реструктурирању јавних предузећа.

"Урадили смо њихове личне карте и пословне планове, укинули непотребне трошкове, пре свега за маркетинг и спонзорства, за шта има смисла само ако предузећа нису монополисти. Није се ушло у реструктурирање јавних предузећа јер су отпори ту највећи", истакао је министар привреде.

Његово министарство припрема измене Закона о јавним предузећима које ће предвидети лиценцирање директора који ће морати да имају основна знања из менаџмента и пословне администрације, као и чланови надзорних одбора. Биће утврђивани и критеријуми за успешност вођења тих предузећа.

"Нужне су промене не само у корпоративном управљању већ и да се социјална политика не води преко јавних предузећа, преко цена и високе запослености", рекао је Радуловић.

Нови прописи о јавним предузећима, како је истакао, требало би да буду усвојени почетком ове године, за шта очекује подршку Владе.

"Да не мислим да ћу имати подршку за тај закон, као и за реформе које планира Министарство привреде, не бих био министар", рекао је Радуловић.

Потврдио је да ће и даље убеђивати чланове Владе да је смањење намета на рад кључна мера за запошљавање и смањење сиве економије.

"Не одустајем од тога, разговори теку и видећемо да ли ћу успети", рекао је Радуловић.



Оставите одговор