Становништво БиХ најнешколованије у региону

Свега 8,3 године школовали су се у просjеку грађани Босне и Херцеговине која, према овом критеријуму, заузима најгору позицију у региону. У националном извjештају Програма Уједињених нација за развој (УНДП) наводи се да су се Словенци у просjеку школовали 11,7 година, Црногорци 10,5, становници Албаније 10,4, Србије 10,2, а Хрватске 9,8 година. "Сасвим је јасно […]

недеља, децембар 15, 2013 / 10:01

Свега 8,3 године школовали су се у просjеку грађани Босне и Херцеговине која, према овом критеријуму, заузима најгору позицију у региону.

У националном извjештају Програма Уједињених нација за развој (УНДП) наводи се да су се Словенци у просjеку школовали 11,7 година, Црногорци 10,5, становници Албаније 10,4, Србије 10,2, а Хрватске 9,8 година.

"Сасвим је јасно да су укупни постигнути резултати образовања у БиХ ниски у односу на регион", оцjена је аутора извештаја.

Професор на Пољопривредно-прехрамбеном факултету у Сарајеву Александра Николић, која је учествовала у изради овог УНДП-овог извjештаја, подсjећа да су грађани за врijеме протеклог рата у БиХ били "у хибернацији" која је, каже, у постратном периоду прерасла у полухибернацију у којој су сви чекали да ли ће се промjене догодити или не.

"Стално стојимо у мjесту док други иду, што значи да заостајемо за осталима. У том контексту, поражавајућа је чињеница да је просjечан број година школовања у БиХ нешто већи од осам", истакла је Николићева.



0 КОМЕНТАРА

  1. Немамо људске ресурсе. Због тога смо технолошки заостали. Због технолошке заосталости нисмо способни произвести конкурентну робу. Због непостојања производње немамо радне навике. Због нерада имамо вишак времена и мањак новца. Због вишка времена свашта нам пада на ум. Због мањка новца те глупости које смислимо и урадимо.

    И тако у круг.

  2. Ми немамо људске ресурсе прије свега у политици,али зато имамо богате и пребогате појединце који су обична стока,као такви они од криминалаца производе своје послушнике и директоре својих помоћних фирми.
    Ко се усуди технолошки опремити,улагати дугорочно у неки бизнис или производњу он ће бити сјебан.
    Када га сјебу па остане без новца,има вишка времена и мањка новца,онда га политичари убиједе и да је глуп.
    Школовани људи могу само побјећи из ове земље или у горем,дуготрајнијем и исцрпљујућем случају по њих ако доспију преко РТВ БН у јавност да им се смилује власт,да кажу јеби му матер дај му неко мјесто које смо измислили за свог плакаташа и да нам се клања до земље да га не згазимо и направимо глупим.

  3. Ma, obojica ste u pravu.
    Zlo vrijeme i zlo mjesto.
    Zar nije srpska majka rodila nekoga junaka , prije svega obrazčovjeka koji će da stane pred, prije svega mlade i obrazovane, i povede ih u proboj neprijateljskog obruča u kojem se našao narod.
    Samo probojem obruča ljutog neprijatelja može da se izbavimo.
    Sudjeno nam je da smo vijekovima u nemilosti tiranina i okupatora.
    Ali, zašto nam sudbino dade da nas na kraju smrvi najgori medju najgorima i to našega imena?

    Ustajte , vi milino roblje,
    vi sužnji koje mori glad!

  4. Динкић Млађан

    Па наравно!

    Шта мислимо зашто им се и од кога додјељују награде, признања, нај министар, нај менаџер, нај личност…
    Само гледам оног бала и клошарског церекања.

    Сигурно није зато што чине добра дјела за свој народ.

    Што више глупих, неписмених, осиромашених, по свијету раштрканих, то већа признања!

  5. Са нетехнолошке стране то значи да немамо образоване него затуцане,неслободне људе,несвесне својег значаја.Немамо критичку мисао,немамо истинске лидере,па и да их имамо немамо ширу масу која ће разумети неке ствари мимо преуског круга ствари који они могу појмити.То опет значи да нам свако мало о свему одлучују манијаци,гро њих су стандардни коментатори Фронтала.

  6. O, bigeru, dobro jutro!
    Pošto niko od frontalovih komentatora, osim tebe, nije u blizini onih kojima je cilj neu i zatucan narod,obradovao si me samokritikom, manijaštvom.

    Mi ostali, ma i bili manijaci, smo daleko svjetlosne godine od njih, time više me raduje tvoja samosvijest o manijačnosti.

    A, sada, sasvim slučajno, čitajući komentare , šini mi se o Vuku koji je proslavljao u NY pobjedu Noletovu prevrćući kafanske stolove nadjoh komentar potpisan mojim nikom, iako nisam komentarisao uopšte tu temu.
    Komentar je zaista vulgaran, a koliko je takvih komentara je meni promaklo. Autor lažnih komentara je, mislim, hercika,pa da te obavijestim da čika prijedor voli šaljive komentare, ali vulgarne ne.

    Koliko ćeš da vjeruješ, ne znam, ali motiv da lažem nemam. Ništa nemam sa tim sumanutim tipom koji krade tudje nikove i zloupotrebljava ih.
    Pozdrav! čika prijedor

  7. …немамо ширу масу која ће разумети неке ствари мимо преуског круга ствари… свако мало о свему одлучују манијаци…
    ——————–

    Заиста, чудно је како не схватамо, да они из У „Х Босни“ све чине да нама буде боље, да се искидаше од напора водећи нас у свијетлу будућност, и за нашу добробит…е ЈЕСМО МАНИЈАЦИ!:D

    3+4=7 (ако се другачије не нареди).

Оставите одговор