Демпси представио тактику: Како можемо напасти Сирију и колико то кошта

Војска САД спремна да обучи сиријску опозицију, изводи ограничене ракетне нападе, уведе зоне забране летења, тампон зону и преузме контролу над Асадовим хемијским оружјем, саопштио начелник Генералштаба генерал Мартин Демпси. Конгрес САД добио је од Пентагона прву листу војних опција за окончање сукоба у Сирији, с детаљним описом могућих акција и њихових посљедица и процјеном […]

уторак, јул 23, 2013 / 15:26

Војска САД спремна да обучи сиријску опозицију, изводи ограничене ракетне нападе, уведе зоне забране летења, тампон зону и преузме контролу над Асадовим хемијским оружјем, саопштио начелник Генералштаба генерал Мартин Демпси.

Конгрес САД добио је од Пентагона прву листу војних опција за окончање сукоба у Сирији, с детаљним описом могућих акција и њихових посљедица и процјеном да би такав широк подухват коштао милијарде долара, пише амерички лист Њујорк тајмс.

У писму начелника Генералштаба генерала Мартина Демпсија предсједнику Одбора Сената за оружане снаге Карлу Левину први пут је војска јасно описала шта сматра највећим изазовима америчке интервенције у сиријском рату.

САД су своју помоћ сиријским "побуњеницима" за сада ограничиле на наоружавање противника предсједника Башара ел Асада.

Демпси је навео да је војска спремна да спроведе акције које укључују обуку, савјетовање и помагање "опозиције", извођење ограничених ракетних напада, увођење зоне забране летења, тампон зона, вјероватно дуж граница с Турском и Јорданом и преузимање контроле над Асадовим "складиштима хемијског оружја."

"Све ове опције би вјероватно прошириле уски војни циљ помагања опозиције и ставиле додатни притисак на режим", написао је генерал Демпси.

Први човјек америчке војске је у писму детаљно описао логистику и новац потребан за сваку од војних опција и процијенио њихове ризике и користи.

"Једном када предузмемо акцију треба да будемо спремни за оно што слиједи. Дубљу умијешаност је тешко избјећи", додао је амерички генерал.

Демпси је оцијенио да одлука о примјени силе није "ништа мање него чин рата" и упозорио да би могли "ненамјерно да оснажимо екстремисте или ослободимо хемијско оружје које желимо да контролишемо".

Зона нелетења милијарду долара мјесечно

За обуку и савјетовање "побуњеника" би, према његовом мишљењу, требало од неколико стотина до неколико хиљада војника и око 500 милиона долара годишње.

Напади с велике удаљености на сиријску војску захтијевали би "стотине авиона, бродова, подморница" и коштали би милијарде долара, навео је генерал.

Наметање зоне нелетења би захтјевало обарање режимских ратних авиона и уништавање аеродрома и хангара и стотине авиона, а трошкови би могли да достигну и милијарду долара мјесечно.

За увођење тампон зона у циљу заштите дијелова Турске и Јордана како би се пружило сигурно уточиште сиријским избјеглицама и направила база за испоруку хуманитарне помоћи, било би потебно увођење ограничене зоне нелетења и распоређивање хиљада америчких копнених снага.

Мисија чији би циљ био "спречавање употребе или ширења хемијског оружја" обухватала би увођење зоне забране летења и ваздушне и ракетне нападе.

"Хиљаде припадника јединица за специјалне операције и других копнених снага било би потребно за нападе и обезбјеђивање критичних мјеста", написао је Демпси и оцијенио да би таква операција коштала више од милијарду долара мјесечно.

Послије првобитног прогнозирања брзог одласка Асада с власти, амерички званичници су, усљед напредовања сиријских снага на терену, почели имплицитно да признају да је вјероватно да ће се Асад ипак задржати на власти још неко вријеме.



Оставите одговор