СДА се размахала вит-нац интересом: ЈМБГ стао у Дому народа

Клуб бошњачких делегата је, гласовима чланова СДА, прогласио штетним по витални национални интерес Бошњака захтјев Савјета министара БиХ да по хитном поступку буду размотрене измјене и допуне Закона о јединственом матичном броју БиХ. С обзиром да овај захтјев није добио потребну подршку осталих делегата Дома народа парламента БиХ, он је упућен на накнадно усаглашавање. Бошњачки […]

уторак, 23 јула, 2013 / 15:34

Клуб бошњачких делегата је, гласовима чланова СДА, прогласио штетним по витални национални интерес Бошњака захтјев Савјета министара БиХ да по хитном поступку буду размотрене измјене и допуне Закона о јединственом матичном броју БиХ.

С обзиром да овај захтјев није добио потребну подршку осталих делегата Дома народа парламента БиХ, он је упућен на накнадно усаглашавање.

Бошњачки делегат Халид Гењац је, образлажући овај захтјев Клуба бошњачких делегата, истакао да је ријеч о системском закону због чега захтјева редовну процедуру, те да се измјенама регистрациона подручја ограничавају на ентитете.

Он је поновио ранију тврдњу СДА да се предложеним измјенама и допунама ограничава слобода кретања.

Током расправе, делегати су расправљали о томе да ли се процедура доношења закона или сама његова суштина могу сматрати виталним националним интересом.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сулејман Тихић рекао је да је до прокретања питања виталног националног интереса довело "силеџијско понашање владајуће већине", те да је ријеч о битним законима који се не могу доносити у хитној процедури.

"Наш захтјев за редовном процедуром тих закона немојте схватати блокадом", рекао је Тихић, истичући да излаз из садашње ситуације види у томе да Уставни суд донесе одлуку о враћању овог закна у редовну процедуру, како би се на њега могло дјеловати амандмански.

Делегат из реда српског народа Крстан Симић рекао је да овај закон само потврђује дејтонско уређење земље, те да мора да иде по хитној процедури, с обзиром на временске рокове за његово доношење.

"Нацонални витални интерес може бити угрожен само садржином закона, а не процедуром његовог доношења. Не пада ми напамет да ускраћујем право Бошњацима на њихов став, али процедуре не би требало да буду основ за покретање виталног националног интереса", сматра Симић.

Делегат из реда српског народа Драгутин Родић подсјетио је да су закони били у редовној процедури, те да не види проблем, јер велики број људи који сједи у парламенту БиХ и Савјету министра БиХ трага за најоптималнијим и најрационалнијим рјешењем.

Делегат Младен Иванић рекао је да не види проблем, јер је закон на државном нивоу и прилагођен територијалној организацији БиХ.

"Оно што ради СДА је неуважавање постојања ентитета. То је истовремено ваша порука и да ви нас не прихватате", додао је Иванић.

Делегат Клуба бошњачког народа Мехмед Брадарић поручио је демонстрантима који су тражили доношење закона о ЈМБГ да парламент није адреса за протесте, већ централа СДА.

"Тамо је проблем. Ово постаје државни закон и не видим разлог за покретање виталног националног интереса", додао је Брадарић.

Приједлогом измјена и допуна Закона достављеним из Савјета министара, регистрациона подручја прилагођена су територијалној организацији БиХ, у складу са Уставом и Изборним законом БиХ.

Унутар ентитетских линија дефинисано је девет регистрационих подручја – три у Републици Српској, једно у Брчко дистрикту и пет у Федерацији БиХ.

Законским приједлогом, који је 18. јула, по хитној процедури, у облику достављеном из Савјета министара усвојио Представнички дом, дефинисано је да јединстени матични бројеви издати према досадашњим прописима не подлијежу промјени.

Због неусвајања измјена и допуна Закона о јединственом матичном броју 6. и 7. јуна одржане су демонстрације пред зградом институција БиХ, гдје су демонстранти 18 часова под блокадом држали више од хиљаду и по људи.

Према процедури, уколико се нека предложена одлука у Дому народа прогласи штетном по витални интерес српског, бошњачког или хрватског народа већином из једног од клубова делегата а да се делегати друга два народа противе, предсједавајући Дома сазива заједничку комисију састављену од три делегата ради рјешења спорног питања.

Ако комисија у року од пет дана не успије то питање да ријеши, предмет се упућује Уставном суду БиХ, који ће по хитном поступку испитати да ли има неправилности у поступку доношења спорне одлуке.0 КОМЕНТАРА

  1. Змају,

    рекох ли ти прије пар дана да ће СДА блокирати нешто што је техничко питање, нема овдје мјеста виталном националном интересу.

    Сад се сјети кад је скупштина 91 године изгласала грађанску државу мада су сви српски посланици тражили заштиту виталног интереса, тада је било довољно 20 посланика да тражи састанак комисије састављене од свих народа са правом вета.

    СДА тада није то уважила, последице знаш, ствар је у томе да такви могу владати само залуђеним народом коме се од дјетинства усађује мржња према другом.

  2. Босна је циркус, Босна је апсурд, Босна је иронија, Босна је судбина али она зла, Босна је босански лонац помијешан од грађанштиње и националних заједница? Свега по мало, бућкуриш, али Босна је и хрватска и бошњачка и српска, само ако тако одлуче Бошњаци, све друго се не пика! B-)