Златна зора узвратила великим митингом у Атини

Више хиљада присталица екстремно десне грчке странке Златна зора марширало је центром Атине и узвикивало антитурске, антиамеричке и антимигрантске пароле, јављају свјетски медији. Демонстранти, укључујући стотине мотоциклиста, носили су бакље, црне одоре, војне униформе, бејзбол капе и свастике, у знак сјећања на гранични инцидент из 1996. године између Турске и Грчке, у којем су погинула […]

недеља, фебруар 3, 2013 / 17:48

Више хиљада присталица екстремно десне грчке странке Златна зора марширало је центром Атине и узвикивало антитурске, антиамеричке и антимигрантске пароле, јављају свјетски медији.

Демонстранти, укључујући стотине мотоциклиста, носили су бакље, црне одоре, војне униформе, бејзбол капе и свастике, у знак сјећања на гранични инцидент из 1996. године између Турске и Грчке, у којем су погинула три грчка пилота хеликоптера и услијед којег је замало избио рат – спријечен интервенцијом Американаца, пише Асошиејтед прес (АП).

Према тврдњама организатора, учесника марша сjећања је било око 30.000, док медији износе врло различите процjене – од „више од 5.000”, како је јавио АП, преко „десетак хиљада” према оцjени Гласа Русије до „десетина хиљада”, према оцjени Интернешнал бизнис тајмса.

Тај британски лист оцjењује да се ради о до сада највећој демонстрацији подршке Златној зори, некада минорној странци која је на последњим изборима, одржаним у условима огромне економске кризе, добила подршку седам одсто бирачког тијела и ушла у парламент.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор