Како другим ријечима рећи: Мрзимо ћирилицу и српство?

Идеологија Лиге социјалдемократа Војводине, доведена је до крајњег логичког апсурда. Просто људи више не знају сакрити мржњу према српском народу којем у већини припадају. ЛСВ је иначе познат по Ненаду Чанку. Његовој склоности да вози мотор, са њега пада па носи штап, па њим пребија људе уз помоћ обезбјеђења, па снима спотове за ТВ Пинк, те […]

недеља, 3 фебруара, 2013 / 17:47

Идеологија Лиге социјалдемократа Војводине, доведена је до крајњег логичког апсурда. Просто људи више не знају сакрити мржњу према српском народу којем у већини припадају.

ЛСВ је иначе познат по Ненаду Чанку. Његовој склоности да вози мотор, са њега пада па носи штап, па њим пребија људе уз помоћ обезбјеђења, па снима спотове за ТВ Пинк, те учествује у ријалити шоуовима најприземније агенде и апелације на свијест гледалаца.

Посљедњи бисер тзв. аутономаша, а заправо дослиједних непријатеља државе Србије и Срба уопште, јесте јавни перформанс у Новом Саду. Повод за њега је што је град, који је у вријеме када је био центар српства био познат као "српска Атина", добио ћириличне натписе на градским аутобусима.

Ови људи су искористили режим Бориса Тадића и три звјездице које користе у логотипу партије наметнули као "заставу Војводине", гдје су увећали плаво поље на српској застави и убацили три жуте петокраке како би што више подсјећала на заставу ЕУ. А заправо сви знамо да то вуче на обиљежја тзв. Дејтонске БиХ и тзв. НАТО-овог Косова.

Најбоље ће самопотирућа мржња ЛСВ-а бити илустрована још једном титоистичком тековином – вијешћу Радио-телевизије Војводине. Њу треба прочитати уз свијест да Чанкови саборци НИКАДА И НИ ПО КОЈУ ЦИЈЕНУ НЕ КОРИСТЕ ЋИРИЛИЦУ при писању својих саопштења или дизајну плаката. Тако је прича да немају ништа против употребе ћирилице једна дебела и безобразна лаж!

То су, заправо, људи који мрзе све српско из жеље да оно што је била славна традиција Јована Јовановића Змаја, Светозара Милетића, Паје Јовановића и других, постане баштина још једног хибрида из плејаде процеса "Срби се множе дијељењем" тзв. "војвођанске нације".

Вијест РТВ Војводина

Градски одбор Лиге социјалдемократа Војводине Нови Сад данас је организовао акцију током које су се чланови те странке окупили на стајалишту градских аутобуса, преко пута Српског народног позоришта у знак протеста против, како су казали, "ћирилизације" града.

Функционер ЛСВ-а Александар Кравић је обраћајући се присутнима рекао да та партија никад није била против употребе ћирилице јер се, како је истакао и ово писмо, као и латинично вековима користи у Новом Саду, али је, како се изразио, против "силовања грађана ћирилицом".

"Ћирилица се нити једе нити се њоме нешто може купити, боље да је садашња власт купила један нови аутобус него што ћирилизује старе", рекао је Кравић додајући да се "тај фини баланс који се вековима стварао у Новом Саду између различитих имена, језика и писама, сада , у четири месеца, руши на један потпуно непотребан начин".

По Кравићевим речима "то силом спроведено дело ствара поделе међу људима", што је како је нагласио, непотребно Новом Саду, и да се шаље негативна порука и потенцијалним инвеститорима.

"У те инвеститоре су се бусали садашњи челници, овај поступак потпуно је непрактичан јер је пристојно претпоставити да ће Нови Сад посетити и други народи, осим Руса и Бугара, и они ће имати проблема у читању", казао је Кравић.

Учесници протеста носили су налепнице са натписом "Нови Сад се воли на много имена", а чланови ЛСВ-а ће те налепнице, како је речено на скупу, поделити градским челницима како би их подсетили да Нови Сад има још три имена, Ујвидек, Нојзатц и Неопланта.

СНС осудио хајку против ћирилчног писма

Градски одбор Српске напредне странке у Новом Саду најоштрије осуђује хајку против ћириличког писма, која се води последњих дана у Новом Саду.

Последњи пример, како се наводи у саопштењу, за то јесте бесмислена акција ГО Лиге социјалдемократа Војводине, којом се градска власт оптужује да онемогућује нашим суграђанима, припадницима мањинских националних заједница, употребу њихових језика. Бесмислена акција јер тражи равноправну употребу ћирилице и латинице, алудирајући на обесправљеност латинице, у моменту када је ћирилица доведена до ивице нестанка.

"Иако Устав, а и Статут Града Новог Сада, као службене прописују српски језик и ћириличко писмо, вековно српско писмо готово да не може да се види на улицама Српске Атине", каже се у саопштењу.

"Тек једна од дванаест публикација се штампа на ћирилици, а велика већина новосадских медија користи латиничко писмо. Акција је бесмислена и из разлога што нас о људским правима и толеранцији учи странка која се залагала за рушење споменика Јаши Томићу, странка која се залагала за укидање Славе Града Новог Сада, странка која је успела да "посвађа" Град и Српску православну цркву прекинувши са истом сваки контакт, иако се готово 80% грађана Новог Сада изјашњава као припадник православне вере", истиче се.

"У дану када Новосађани обележавају годишњицу Новосадске рације, где једни поред других стоје представници српског, јеврејског, мађарског и других народа, Српска напредна странка подржава политику градоначелника Милоша Вучевића да и даље ради на приближавању и сарадњи свих националних и верских заједница у граду, а да у исто време ради и на очувању традиције, културе и националног идентитета српског народа, где свакако спада и очување ћириличког писма", наводе из СНС.0 КОМЕНТАРА

 1. Какав им је вођа такви су и сви они. Недовољно се пажње посвећује томе што ови манијаци раде по Војводини. Тамо Чеда Јовановић није потребан јер су ови сви редом гори од њега. Чеда би направио Србију који ће дати све своје територије и радити све што кажу његове газде са Запада, а ови хоће да Србе преведу у Војвођане. Зато је Чеди теже. 😉

  Зло најцрње су ови Чанкови. Одлично да сте реаговали на ово!

 2. Ма шта се замлаћујете овим нацошима. То је равница, ту су људи докони и склони сваком екстремизму. Већи проблем је Пајтић и некад Тадић а сад Ђилас. Док народ плаше дебелим кловном, они раде посао на одвајању.

 3. Canak ne radi nista sto ne radi i Dodo u RS. Radi protiv drzave u kojoj zivi. Ne moze se ocekivati da u Srbiji svi vole Srbiju a podsticat one koji rade protiv BiH. Sve se to vrati kao bumerang kad tad. Mozda bi Srbija i mogla dobiti RS, ali bi gotovo sigurno ostala bez sandzaka, Juga Srbije, a mozda i Vojvodine.

 4. Ако свјетским злочинцима пође за руком да план за Балкан 2035 проведу, онда ће БиХ нестати са карте Европе, а само источни дио РС ће бити припојен Србији која губи дио Баната, Бачке Косово и три општине с Албанском већином на југу. Хрватска за који лобира Ватикан ће највише добити!

  Остаје нада да ћемо схватити шта нам се спрема и да под хитно извршимо рекомпозицију политике и да смакнемо домаће лопове да нам као пета колона не буду у тој предстојећој тешкој борби језичак на вази и против нас…

 5. Игноришите овог што се јавља под надимком „zmaj“,освједочени мултиетнићар из федерације који редовно коментарише на једно 5-6 портала са истом „граџанском“филозофијом.Свугдје је прочитан,ал ето он јадник упоран…http://www.frontal.rs/img/smiles/smile3.png

 6. soliumt, 05.02.2013. 18:41:01

  “у тој предстојећој тешкој борби језичак на ваЗи и против нас…“

  Ало писац, о ваза има цвијеће, а вага језичак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *