Наставља се чистка у војном врху Русије

Предсједник Русије Владимир Путин смијенио је данас начелника Генералштаба генерала Николаја Макарова само три дана пошто је са функције министра одбране уклонио Анатолија Сердјукова због корупционашког скандала који тресе недељама уназад руску војску. Путин је на мjесто новог министра одбране поставио губернатора Московске области Сергеја Шојгуа, док је нови начелник Генералштаба постао генерал Валериј Герасимов. […]

петак, новембар 9, 2012 / 20:19

Предсједник Русије Владимир Путин смијенио је данас начелника Генералштаба генерала Николаја Макарова само три дана пошто је са функције министра одбране уклонио Анатолија Сердјукова због корупционашког скандала који тресе недељама уназад руску војску.

Путин је на мjесто новог министра одбране поставио губернатора Московске области Сергеја Шојгуа, док је нови начелник Генералштаба постао генерал Валериј Герасимов.

Руске власти истражују сумњиву продају имовине министарства одбране по цијенама знатно нижим од тржишних и вјерује се да су закулисане активности стајале руски буџет око 100 милиона долара.

Нова смјена у врху руске војске бацила је ново свјетло на овај случај, а Путин је новом командном саставу поручио да оствари бољи контакт са руском војном индустријом.

Према мишљењу војних аналитичара, Путин је кренуо са чистком због јаког војно-индустријског лобија који жели да прода своје оружје, за које је бивши министар Сердјуков говорио да је застарјело и мјесецима га није куповао.



Оставите одговор