Случај \’\’Кубикус\’\’: Инспекторкама двије и по године затвора

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци за најтеже облике привредног криминала осудило је данас на укупно двије и по године затвора Мирјану Јочић (50) и Аниту Вранчић (38), суспендоване инспекторице Републичке управе за игре на срећу, које су ухапшене у акцији "Кубикус". Јочићева је тако проглашена кривом за злоупотребу службеног положаја и осуђена је на […]

уторак, јул 17, 2012 / 21:26

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци за најтеже облике привредног криминала осудило је данас на укупно двије и по године затвора Мирјану Јочић (50) и Аниту Вранчић (38), суспендоване инспекторице Републичке управе за игре на срећу, које су ухапшене у акцији "Кубикус".

Јочићева је тако проглашена кривом за злоупотребу службеног положаја и осуђена је на годину и шест мјесеци завора, а Вранчићева је због злоупотребе положаја осуђена на годину дана затвора.

Изречене казне, према закону, не могу бити замијењене новчаним, па ће двије суспендоване инспекторице након правоснажности пресуде бити упућене у затвор.
Весна Станковић-Ћосовић, судија, уједно је Јочићевој и Вранчићевој изрекла мјеру забране обављања послова инспектора у трајању од пет година.

"Специјално тужилаштво РС је током суђења у потпуности доказало да су Јочићева и Вранчићева извршиле кривично дјело злоупотребе службеног положаја и Суд је у цијелости прихватио све доказе Специјалног тужилаштва", навела је судија.
Јочићева и Вранчићева су тако проглашене кривима јер су од новембра 2010. до 7. децембра прошле године, када су ухапшене у акцији кодног назива "Кубикус", злоупотријебиле службени положај, омогућивши другима зараду у неутврђеним износима.

Као отежавајуће околности наведено је да су инспекторице као државне службенице биле упорне у извршењу кривичног дјела, чиме су нанијеле штету институцији у којој су радиле.

Као олакшавајуће околности наведено је да су обје мајке и да им је владање било коректно током суђења.

Осуђене инспекторице су искористиле свој положај и СМС порукама обавјештавале првооптуженог Наума Голића о мјесту и времену инспекцијских контрола објеката и коцкарница у РС.

Након овога Голић, који је у међувремену признао кривицу, СМС поруке је просљеђивао приређивачима игара на срећу широм РС, а они би уклањали апарате са "Теxас Холд’ем" покером.

Голић је у међувремену договорио споразум о признању кривице са Специјалним тужилаштвом РС, на основу којег ће бити осуђен на четири мјесеца затвора.

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци у међувремену је прихватило и споразум који је са Специјалним тужилаштвом закључио другооптужени Дарио Бркић (44), власник кафе-казина "Кајак" и предузећа "Еурогејм" из Бањалуке.

Према овом споразуму Бркић је због организовања илегалне интернет покер игре "Теxас Холд’ем" у коцкарницама широм РС осуђен на шест мјесеци затвора. Суд је уједно потврдио и прво одузимање новчане користи стечене кривичним дјелом од Бркића, и то у износу од 500.000 КМ.

Здравко Миличевић, бивши директор Републичке управе за игре на срећу, тренутно има статус осумњиченог.

Вранчићева и Јочићева су након хапшења такође признале кривицу и закључиле споразуме са Специјалним тужилаштвом, али је ове споразуме Суд одбацио између осталог јер казне од шест мјесеци затвора нису биле адекватне тежини дјела.
Мирослав Микеш, адвокат Вранчићеве, изјавио је да ће се жалити на пресуду, а Младен Митровић, специјални тужилац РС, рекао је да ће одлуку о жалби донијети након што добије пресуду.



Оставите одговор