У сукобима у Конгу 100 убијених за недељу дана

У сукобима између Хуту побуњеника из Руанде и паравојне формације Маи Маи у источном дијелу Демократске Републике Конго, прошле недеље убијено је више од 100 људи, међу којима има и цивила, тврди локални активиста. „Маи Маи је прије недељу дана напао Демократске снаге за ослобођење Руанде (ФЛДР), које су потом извршиле одмазду убијајући све на […]

среда, мај 23, 2012 / 08:45

У сукобима између Хуту побуњеника из Руанде и паравојне формације Маи Маи у источном дијелу Демократске Републике Конго, прошле недеље убијено је више од 100 људи, међу којима има и цивила, тврди локални активиста.

„Маи Маи је прије недељу дана напао Демократске снаге за ослобођење Руанде (ФЛДР), које су потом извршиле одмазду убијајући све на које су наишли и оптужујући их за сарадњу са Маи Маи”, изјавио је Омар Кавота, координатор за грађанско друштво у провинцији Сјеверни Киву.

„Маи Маи, који су ‘ловили’ ФДЛР, такође су убијали све који су им се нашли на путу, тврдећи да сарађују са ФДЛР. Убијено је више од 100 људи, углавном ножевима и мачетама”, казао је Кавота, чија организација обједињује групе за људска права и синдикате радника.

Припадници ФДЛР су бивши војници који су 1994. године извршили масакр над мањинским Тутсима у Руанди и побјегли у сусједну Демократску Републику Конго.

Убијање у стилу „око за око, зуб за зуб” представља један од неколико сукоба између великог броја оружаних формација у удаљеним источним регионима те простране централноафричке државе.

Сукоби у провинцији Сјеверни Киву воде се и између регуларне конгоанске војске (ФАРДЦ) и бивших побуњеника који су интегрисани у војску у складу са мировним споразумом из 2009, али су у последње вријеме почели масовно да дезертирају, жалећи се на лоше опхођење према њима.

Маи Маи и ФДЛР у тој области такође често заједно нападају војску и пале војне касарне.

„Коалиција Маи Маи-ФДЛР је успјела да запали три војне касарне прије него што је регуларна војска одговорила”, саопштила је иста цивилна организација.

Још неколико извора, укључујући локалне вјерске вође, потврдили су да су двије оружане формације прошле недеље извеле заједничке нападе на војне мете, наводи АФП.

УНИЦЕФ је саопштио да је само у мају у провинцијама Сјеверни Киву и Јужни Киву убијено око 20 дјеце и осудио је насиље.

„УНИЦЕФ тражи да починиоци тих злочина буду изведени пред суд и кажњени и подсјећа све стране да су директно одговорне за животе дјеце и других цивила који су се нашли у жаришту сукоба”, поручила је представница УНИЦЕФ-а у ДР Конгу Барбара Бентин.



Оставите одговор