Блумберг: Кина враћа своје \’\’мозгове\’\’ назад

САД се суочавају са високом конкуренцијом страних земаља, посебно Кине, које покушавају да убиједе своје високообразоване грађане који живе у Америци да се врате кући и тамо почну бизнис, наводи се у извјештају групе за имиграције на чијем је челу градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг. Кина се показује као најагресивнија и најамбициознија од свих америчких конкурената […]

среда, мај 23, 2012 / 09:08

САД се суочавају са високом конкуренцијом страних земаља, посебно Кине, које покушавају да убиједе своје високообразоване грађане који живе у Америци да се врате кући и тамо почну бизнис, наводи се у извјештају групе за имиграције на чијем је челу градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

Кина се показује као најагресивнија и најамбициознија од свих америчких конкурената у настојању да заустави одлив мозгова и врати своје научнике, инжењере И предузетнике.

У извјештају се, како јавља дописник Срне из Вашингтона, широко критикује Амерички имиграциони систем, за који кажу да је спор, неФлексибилан и неусклађен са националним потребама за радном снагом.

"Самонанесене економске повреде" узроковане системом обесхрабрују странце да инвестирају и спречавају стране студенте са напредним дипломама америчких универзитета да остану овдје, наводи се у извјештају.

Прије двије године Кина је почела да проводи програм "развој талената" са циљем да врати из иностранства своје држављане који студирају или раде.Држава је понудила и бонус од 185.000 америчких долара за универзитетске проФесоре и истраживаце са исксуством, посебно у науци и техници, који су се вратили да преносе знање другима .

По повратку, студентим и пословним људима обезбијеђен је смјештај и ослобађање од пореза за покретање предузећа у посебним дистриктима које је влада одредила.

Преглед резултата кинеског програма показао је да је 55 одсто Кинеза који су се вратили дошло из САД.

Прошле године је око 160.000 студената из Кине уписано на америчке универзитете, више него из било које друге земље, и они радије од Американаца студирају за инжењере, научнике и технологе.

У 2010. години око 60 одсто дипломираних студената из иностранства студирало је управо ове дисциплине, док је раст америчких студената уписаних на ове смјерове међу најнижим у поређењу са осталим смјеровима.

Ограничење виза за стране студенте са дипломом америчког универзитета натјерало је хиљаде њих да напусте земљу протеклих година.Али, зато Канада и остале земље енергичо "регрутују" високо образоване стране студенте из САД, који су Фрустрирани гломазним имиграционим системом, преноси Њујорк тајмс.(крај)дкОставите одговор