Због клевета у \’60 минута\’ одштета Додику 10.000 КМ

Основни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се усваја тужбени захтјев Милорада Додика и обавезују тужени Радио-телевизија Федерације БиХ и њени уредници Душка Јуришић и Бакир Хаџиомеровић, те новинар Слободан Васковић да му солидарно исплате 10.000 КМ са законском затезном каматом за накнаду нематеријалне штете за претрпљене душевне болове због повреде угледа – клевете, […]

понедељак, фебруар 27, 2012 / 18:19

Основни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се усваја тужбени захтјев Милорада Додика и обавезују тужени Радио-телевизија Федерације БиХ и њени уредници Душка Јуришић и Бакир Хаџиомеровић, те новинар Слободан Васковић да му солидарно исплате 10.000 КМ са законском затезном каматом за накнаду нематеријалне штете за претрпљене душевне болове због повреде угледа – клевете, објављивањем, вођењем и давањем изјава у емисијама "60 минута".

Пресудом, која је донесена 24. фебруара, тужени се обавезују и да тужиоцу солидарно накнаде трошкове парничног поступка од 1.814 КМ у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде под пријетњом принудног извршења.

У пресуди је, између осталог, наведено да тужени јавни РТВ сервис одговара као правно лице које је емитовало одређени програмски садржај и које је имало ефикасну контролу над објављеном садржином.

Тужена Душка Јуришић одговара као одговорни уредник Информативног програма, тужени Бакир Омеровић одговара као уредник емисије "60 минута" и као аутор појединих информација које су о тужиоцу објављене, док тужени Слободан Васковић одговара као новинар, односно аутор информација и лице које је имало могућност ефикасне контроле и провјере информација које су у емисијама "60 минута" износили.

Тужени су одговорни за штету коју је претрпио Милорад Додик због повреде угледа, у емисијама "60 минута" емитованим 15. и 22. децембра 2008. године.

У пресуди је наведено да би сваки просјечан човјек – грађанин трпио душевне патње објављивањем информације којом се квалификује да је извршио најтежи облик кривичног дјела и иста информација је такве тежине да је подобна да доведе до повреде угледа и части.

Приликом утврђивања накнаде Суд у пресуди наводи да је имао у виду понашање тужитеља (Додика) и његове мјере да би се ублажила проузрокована штета, јер је у конкретном случају тражио исправку информације, а тужена страна није показала вољу да опозове информацију или да објави извињење./



0 КОМЕНТАРА

  1. „Још једна величанствена победа великог вође и чувара српских националних интереса“!Тако би требали да тумачимо.

    Лично не пратим ту емисију, само понекад, случајно.Из оног што сам упратио имам став као и сви нормални Срби.

    Али шта ако се на крају испостави да је бар дио изнесеног о председнику тачан?

  2. Постоји ли „тарифа“ за душевну патњу и бол бораца и РВИ отаџбинског рата, пензионера, младих и незапослених, радника пропалих предузећа, које је на просјачки штап до понижења довела криминализована власт дезертера, тајкуна и превараната.

Оставите одговор