Фронтал.РС поздравља повратак Демофеста као и свих ових година – објавом

Демофест подржавамо од почетка, највише што се поклапа са дијелом наше уређивачке политике, а то је производња и подршка домаћих вриједности. Демофест је то на више равни и као такав нам је недостајао.

понедељак, мај 29, 2023 / 18:12

Оно чега нам не фали, јесте потпуна деструкција српског језика и писма какво је (напримјер) постојало од завршетка Отаџбинског рата (1992-1995, за неупућене). Фронтал.РС тако од самих почетака овог фестивала има проблема да им изађе у сусрет, јер би то захтијевало посао Српске академије наука и умјетности, Института за стандардизацију језика, па макар Филолошког факултета из Бање Луке или Удружења лектора Српске. Проблем је што нико ништа тим поводом не ради, а нас нико не плаћа да радимо посао ових људи, изузимајући удружења грађана.

УГ Фронтал, Бања Лука, неспособно је да прекине општи друштвени ток културолошког пропадања, колико год то било у основи наше доказане уређивачке политике.

Можемо само да будемо досљедни и завађамо се са свим и сваким због српског писма. Народа. Државе.

Што ћемо ми наставити да чинимо.

На остатак текста жалите се Министарству просвјете, Граду Бања Лука (Драшку Станивуковићу лично!), а посебно и поименце свим "чуварима Српске" – јер су сви они прије избора обећавали да ће се у стварима које помаже или финансира држава Српска (у најширем смислу титуле, од мјесне заједнице до члана Предсједништва БиХ) морати користити српско писмо. Пошто смо ми увезани са Ефбихом у Дејтонску Долину Плача, онда је и ту већ одавно била УСТАВНА ОБАВЕЗА нечега што се зове И.

латиницом И ЋИРИЛИЦОМ.

Чак је и код Јосипа Броза Тита, без обзира што није било у Хрватској, у Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини постојала обавеза да се све мора писати на два писма. У школи старији знају дрил: "Једне седмице латиницом, једне седмице (пази сад) ћирилицом".

Али тог И (ћирилицом) у БиХ – нема!

Нити ће га бити.

Осим што је то потврда да је и у културном смислу, а не само привредном и демографском, само што већи степен државности Српске гарант опстанка; потврда је и већ потпуног преумљења српског живља у Републици Српској. Због тога отријежњење и окретање заштити својих интереса у културном погледу, више никада неће моћи доћи одоздо. Стога је кључно понашање носилаца власти, који су 15.09.2021. године донијели закон да ће новчано кажњавати, ако неко буде радио ово што ради Демофест.

Демофесту да је неко указао на те обавезе, знајући људе по професионалности и пословности, они би то обавили (и самим тим били приморани на нека рјешења) или би се захвалили на понуђеној сарадњи. Ово пишемо зато што ником из државе (у најширем смислу) није ни пало на памет да тражи било шта. Ми нећемо зато, као неко ко није плаћен да се бави послом државних институција, описмењавати српски дигитални свијет правилно написаним Морчибама, Лајбасима, Њу Формсима и инима; како смо нечесто радили раније. Просто ћемо пресловити на српско писмо и испунити своје спонзорске обавезе:

Комплетиран лине уп овогодишњег издања Демофеста

Велике свјетске звијезде долазе у Бањалуку

Од свог изненадног повратка на тврђаву Кастел, Демофест не престаје да одушевљава јавност новостима које се тичу овогодишњег ревијалног програма.

Наиме, након објављеног доласка легендарног британског састава Морцхееба у Бањалуку, организатори су одлучили да публику непрестано изненађују сјајним извођачима који ће наступати на овогодишњем издању фестивалу.

По први пут на великој бини Демофеста, али и у Бањалуци, долазе пионири ретроавангарде и индустријал рока, свјетска музичка атракција Лаибацх те легендарни аустралијски музичар и друштвени активиста Дуб ФX. Прво фестивалско вече биће употпуњено бившим шампионима, побједницима Демофеста 2012. године, саставом М.О.Р.Т., који овога пута с поносом долази као ревијални извођач на мјесто које их је лансирало у музичку индрустрију.

Након фестивала као што су Цоацхелла и Гластонбурy, Паров Стелар стиже на Демофест, као и легенда друм анд басс-а, позната по свом револуционарном албуму "Неw Формс", Рони Сизе, док ће афробитове са собом донијети чувени нигеријски музичар Феми Кути.

Један од заштитних симбола Демофеста и краљ балканског бреакбеат дуб степ звука, Кирил Џајковски се са поносом враћа на дванаесто издање фестивала, гдје ће покушати подићи већ високе концерте стандарде које је градио у протеклим годинама наступања на Демофесту. Кастел ће такође бити мјесто расплесане публике, а за то ће се побринути сјајна звијезда у успону, фантастични МКДСЛ.

Једна од новина овогодишњег фестивала је и Суммер стаге који ће бити преплављен сјајним музичким извођачима, а они су: Ђорђе, Хиљсон Мандела, 30зона, Сајси МЦ, Там, Спејси Нокси x Кене Бери, Нихил, Визељ, Сунсхине, КОИКОИ, Стерео Банана, Нипплепеопле, Бојана В., поцкет палма и Мацха Равел.
Бине које ће поред Маин стаге-а и Суммер стаге-а употпунити цјелокупни доживљај Демофеста су Караоке и Силент дисцо стаге.

У данима одржавања фестивала, Бањалука ће такође бити обогаћена разним дневним дешавањима у виду панела, изложби и конференција, а све то како би грађанима и посјетиоцима Демофеста приближили значај једне манифестације као што је ова те како би омогућили простор за музичко и креативно стваралаштво младих, а све у циљу развоја креативне индустрије Босне и Херцеговине.

Карте за фестивал су у продаји, а можете их купити на званичном сајту Демофеста.

Припремите се јер нас од 20. до 22. јула очекује провод за памћење на тврђави Кастел.



Оставите одговор