Састанак три новинарска удружења: Српске, ДНР и Ростовске области

Споразум о сарадњи потписала су данас два регионална огранка Савеза новинара Русије – Ростов и Доњецка Народна Република. Документ су потписали Анатолиј Максак (крање десно на насловној фотографији), председник регионалног огранка Уудружења новинара Русије (УНР) у Ростову, и Виктор Петренко, председник регионалног огранка УНР у ДНР (сасвим лијево на фотографији).

уторак, април 4, 2023 / 16:03

У истој згради, држећи конференцију за штампу, нашао се и наш Дани(ј)ел Симић., те је тако настала ова заједничка фотографија. Удружење новинара Републике Српске није потписало никакав документ, али су срдачно размијењени поклони и изражена намјера да новинари из ДНР и Ростовске области посјете Бања Луку и Републику Српску.

"Наравно да постоји потреба за сарадњом, као што и сама сарадња већ постоји. Ми и онако већ сарађујемо, те би неки будући споразум био само озваничење нечега што већ постоји. Од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, српски и руски новинари сарађују. Мени је лично, када сам се ја затекао овдје у Ростову, без одговарајуће опреме, дозвола, па и новца, јер су наше банковне картице престале да раде у Русији, веома помогао Анатолиј Максак. На томе сам му захвалан не само ја, већ сам сигуран и јавност Српске, коју сам због те помоћи био у могућности непосредно и у реалном времену извјештавати о догађајима из Русије и са фронта."

Доњецк и Ростов – два субјекта Руске Федерације

"Очекујемо да изградимо јединствен информациони простор између два региона. Некада смо били блиско повезани, али су нас раздвојили одређени услови, а данас се враћамо нормалном раду", рекао је Анатолиј Максак.

Према ријечима Виктора Петренка, новинари из оба региона ће наставити да развијају контакте које већ имају:

"Између ТВ канала "ДОН 24” и "Унион”, "Први републиканац”, "Оплот ТВ”. Редакције већ блиско сарађују, разјмењују материјале, али у оквиру удружења желимо да дознамо и разумијемо, које информације су сада потребне гледаоцима, слушаоцима и читаоцима у Ростовској области. Такође желимо да проширимо разумијевање наше публике о томе шта се дешава у Ростову и градовима Дона. Наравно, то треба ставити у одређене форме, израдити нацрте програма. Планирана је и размена материјала између новина", објаснио је председник регионалног огранка УНР у ДНР.

Он је додао да су се сада новинари Доњецка вратили у велику породицу, у Русију. И сви они су солидарни не само на ријечима, већ и на дјелу.



Оставите одговор