Залуд уздах из груди гретена: Њемачка поново пали електране на угаљ

Највећи европски купци руског гаса утркивали су се јуче да пронађу алтернативне залихе горива и разматрали сагоријевање угља како би изашли на крај са смањењем испорука гаса из Русије које пријети да погорша енергетску кризу током зиме уколико складишта не буду допуњавана.

среда, јун 22, 2022 / 21:45

Њемачка, Италија, Аустрија и Холандија су наговијестиле да би електране на угаљ могле помоћи да континент прегура кризу у којој су цијене гаса вртоглаво скочиле и погоршале изазове са којима се суочавају владе док покушавају да обуздају инфлацију и све лошије економске прогнозе.

Холандска влада је јуче саопштила да ће укинути ограничења на производњу електранама на угаљ и активирати прву фазу плана за енергетску кризу. Данска је такође иницирала први корак кризног плана усљед неизвјесности око руског снабдијевања.

Италијанска компанија ЕНИ.МИ саопштила је јуче да су је из руског Гаспрома ГАЗП.ММ обавијестили да ће добити само дио тражених количина гаса, усљед чега је та земља за корак ближе проглашењу ванредног стања које би активирало мјере уштеде гаса.

Њемачка, којој је такође смањен доток руског гаса, најавила је у недјељу да планира да повећа капацитета за складиштење гаса и навела да би могла поново покренути електране на угаљ које је планирала да постепено искључује.

”То је болно, али је у оваквој ситуацији просто неопходно смањити потрошњу гаса”, казао је њемачки министар економије Роберт Хабек, члан партије Зелени која се залаже за бржи прекид употребе угља који производи више штетних гасова.

”Међутим ако то не урадимо, онда ћемо се суочити са ризиком да складишна постројења не буду довољно пуна уочи зимске сезоне. Тада бисмо били лаке мете за уцјену на политичком нивоу”, казао је он.

Холандски мјесечни уговор за гас, европски параметар, јуче је износио око 124 еура, што је мање у односу на рекордних 335 еура колико је достизао ове године, али и даље за преко 300 одсто више у односу на прошлогодишњи ниво када су цијене почеле вртоглаво да расту.

Извршни директор највећег њемачког произвођача електричне енергије РWЕ РWЕГ.ДЕ, Маркус Кребер, казао је да би могло потрајати три године док цијене енергије падну.

Проток руског гаса до Њемачке преко гасовода Сјеверни ток 1, главне руте којом се снабдијева највећа европска економија, јуче се одвијао на око 40 одсто капацитета, мада је повећан у односу на почетак прошле недјеље.

Украјина, транзитна рута за руски гас, саопштила је да њени цјевоводи могу помоћи у попуњавању рупа у снабдијевању преко Сјеверног тока 1. Москва је претходно саопштила да не може пумпати више кроз цјевоводе које Украјина још није затворила.

Италијански Ени и њемачка компанија Унипер УНО1.ДЕ су међу европским компанијама које су саопштиле да примају мање количине гаса него што је уговором предвиђено, мада се европска складишта гаса и даље пуне али знатно спорије.

Јуче су била попуњена 54 одсто у односу на циљ Европске уније од 80 одсто до октобра и 90 одсто до новембра.

Њемачки министар економије је казао да би враћање у погон електрана на угаљ могло допринијети са 10 гигавати капацитета у случају да снабдијевање гасом дође до критичног нивоа. Закон који се односи на тај потез биће прослијеђен горњем дому парламента 8. јула.

Поред враћања на угаљ, нове њемачке мјере укључују и систем аукције, који ће почети наредених недјеља у циљу охрабривања индустрије да троши мање гаса, и финансијску помоћ за њемачког оператера гасом како би се што прије напунила складишта.

Њемачка компанија РWЕ саопштила је јуче да би могла пролонгирати операције три електране које раде на мрки угаљ и производе 300 мегавата уколико то буде потребно током кризе са снабдијевањем гаса.

Аустријска влада је у недјељу договорила са компанијом Вербунд.ВИ да у случају потребе електрану која ради на гас пребаци на угаљ.

Холандски јавни сервис НОС објавио је јуче, позивајући се на изворе у влади, да је термоелектранама у Холандији дозвољено да повећају производњу како би се смањила зависност од руског гаса.

Руски Газпром, који је у власништву државе, прошле недјеље је смањио капацитет кроз Сјеверни ток 1 преко којег се снабдијевају Њемачка и друге државе, наводећи као разлог одлагање враћања опреме коју у Канади сервисира њемачка компаније Сиеменс Енергy СИЕГн.ДЕ.

”Имамо гас, спреман је за испоруку, али Европљани морају да врате опрему, коју у складу са обавезама треба да поправе”, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Њемачки и италијански званичници су казали да Русија то користи као изговор за смањење испорука.

Италија, чији се технички одбор за гас састаје данас, саопштила је да би могла прогласити појачано стање приправности ове недјеље уколико Русија настави да смањује испоруке.

Тај потез би могао изазвати мјере за смењење потрошње, укључујући ограничавање гаса одређеним индустријским корисницима, јачање производње у термоелектранама и захтјеве за повећањем увоза гаса од других снабдијевача према постојећим уговорима.

Европска унија тежи да временом пређе на обновљиве изворе енергије како би смањила емисије штетних гасова, али је сада суочена са растом цијена и повратком на горива која су већи загађивачи.

”Уколико и постоји пут за брзо смањење зависности од руског гаса без додатног подстицања инфлације и тешке рецесије изазване растом цијена енергената… ми га не видимо”, објавила је аналитичка кућа Тимера Енерџи.

Вијести.ме



Оставите одговор