Русија позвала Кину да напусте долар у међусобној трговини

Морамо да напустимо коришћење међународних платних система које контролише Запад, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који се налази у дводневној званичној посјети Кини. Лавров је санкције Запада против Кине и Русије назвао "неразборитима", додајући да одговор двије нације треба да буде сарадња.

среда, март 24, 2021 / 17:47

"Морамо смањити ризике од санкција јачањем наше технолошке независности, преласком на плаћања у нашим националним валутама и глобалним валутама које служе као алтернатива (америчком) долару", навео је шеф руске дипломатије, преноси Соутх Цхина Морнинг Пост. Уочи његове посјете, кинески Глобал Тимес оцијенио је да је посјета Лаврова знак колико ће блиска кинеско-руска координација умањити утицај "проблематичних САД".

Према ријечима руског министра, у свијету би требало да се формира широка коалиција земаља које су противници америчких једностраних санкција. "Живот нас приморава да изграђујемо своју линију у економском и социјалном развоју на такав начин да не зависимо од оних хировитости које показују наши западни партнери", рекао је Лавров, преноси Интерфаx.

Он је истакао да је погрешно кажњавати било кога у савременој међународној арени, а покушај да се такви аршини наметну Русији и Кини назвао је "једноставно неразумним". "Кина је за нас истински стратешки партнер и стварни истомишљеник, а наша сарадња на међународном плану игра стабилизујућу улогу у глобалној и регионалној ситуацији", рекао је Лавров, преноси Синхуа.

У заједничком документу који су потписали Москва и Пекинг наведено је да су људска права универзална, недјељива и међусобно повезана. Такође је наведено да је међународно право камен темељац развоја људског друштва. Руски министар спољних послова навео је да је цјелокупна инфраструктура односа Русије са Европском унијом уништена једностраним поступцима Брисела, па Москва сада нема односе са том организацијом.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да посјета Лаврова није усмјерена против других држава. Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји нагласио је важност мултилатерализма и позвао све земље да преиспитају основне принципе Повеље УН и увјежбају истински мултилатерализам како би изградиле заједницу за будућност човјечанства, преноси ЦГТН.

Према коментарима руских аналитичара, отказивање од долара у међународној трговини још је далеко, јер кинески јуан данас учествује са 3-4 одсто у обиму прекограничних плаћања, па се не може сматрати озбиљним системом плаћања у свјетској трговини. Превремен прелазак на јуан ограничио би обим трговине, тврде они.

Истовремено, портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков каже да у оквиру залагања, прије свега САД, да се прошире антируске санкције, не искључује могућност да Русија буде искључена из међународне банкарске СWИФТ мреже.

Москва је због тога створила домаћу алтернативу за прекограничну међубанкарску комуникацију названу Систем за пренос финансијских порука (СПФС), који треба да буде повезан са кинеским прекограничним међубанкарским системом плаћања ЦИПС и будућим индијским механизмом плаћања, преноси Тањуг, позивајући се на РТ.

Кинески финансијски стручњаци наводе да Вашингтон злоупотребљава СWИФТ како би произвољно санкционисао било коју земљу по својој вољи, што је изазвало глобално незадовољство. Они сматрају да уколико би Кина и Русија могле заједно да раде на оспоравању "доларске хегемоније" да би им се придружиле и друге земље.

Посјета Лаврова Кини временски је коинцидирала са првим састанком високих званичника Кине и САД од промјене америчке предсједничке администрације. Њихов сусрет на Аљасци обиљежили су дипломатски скандали и бурна свађа америчког државног секретара Ентонија Блинкена (Антонy Блинкен) са кинеским предсједником Савјета за спољне послове Јангом Јиечијем. Шеф руске дипломатије у Кину је стигао са заштитном маском за лице на којој је писали самогласници пароле Ј….. карантин на енглеском (FCKNG QRNTN)



Оставите одговор