Није струја једина могућност: Русија развија аутобус са погоном на водоник до 2023. године

Руски предсједник Владимир Путин затражио је од владе да настоји да развије климатски прихватљив аутобус на водоник до 2023. године, а дугорочно и жељезнички транспорт на водоник гориво.

среда, јануар 13, 2021 / 23:16

"Молим вас да имате на уму наше планове о употреби горива за моторни погон. Неопходно је направити сљедећи корак и развити аутобус за јавни превоз на водоник до 2023 – ти зелени аутобуси користе електрични мотор, али потребна нам је и снага водоника", рекао је Путин на састанку са руским премијером Михаилом Мишустином.

Указујући на потребу Русије за више зелених транспортних технологија, предсједник је рекао да сљедећи корак након аутобуса на водоник мора бити развој воза са истом технологијом.

"Узимајући у обзир захтјеве заштите животне средине и захтјеве градског превоза, посебно у великим градовима у којима пуно возила ради на дизел гориво – за шта знамо да је лоше за животну средину и да емитује гасове који стварају неповољно окружење у великим градовима – градски превоз на погон гасом, а посебно водоником, је велика потреба", рекао је Путин.

У септембру је консултантска фирма КПМГ уврстила Русију међу 25 земаља чије су економије и инфраструктура спремне за велико покретање зеленог транспорта. У октобру је Мишустин одобрио мапу пута за развој руске индустрије водоника, која је, између осталог, одобрила финансијске и друге мјере за период до 2024. године за развој транспорта на водоник.



Оставите одговор