ЕУ главни донатор Србије

Убједљиво највећи донатори бесповратне помоћи Србији у претходној деценији биле су Европска унија /ЕУ/ и њене водеће земље. Према подацима Канцеларије за европске интеграције, кроз пројекте које је финансирала Европска комисија, у Србију је од 2001. до 2009. године ушло 1,2 милијарде евра помоћи, што је више него дупло од цифре коју су дале "другопласиране" […]

петак, октобар 21, 2011 / 10:13

Убједљиво највећи донатори бесповратне помоћи Србији у претходној деценији биле су Европска унија /ЕУ/ и њене водеће земље.

Према подацима Канцеларије за европске интеграције, кроз пројекте које је финансирала Европска комисија, у Србију је од 2001. до 2009. године ушло 1,2 милијарде евра помоћи, што је више него дупло од цифре коју су дале "другопласиране" САД – пола милијарде.

У овом периоду десет највећих донатора помогло је Србији са чак 2,3 милијарди евра – пишу београдске "Вечерње новости".

На том списку је чак седам европских земаља: Њемачка, Италија, Шведска, Норвешка, Швајцарска, Холандија и Велика Британија, које су, независно од пројеката ЕК, и саме донирале огромне суме новца.

Од неевропских земаља, поред САД, на листи је још и Јапан са 74 милиона евра.

Највише новца слило се у пројекте из области транспорта, енергетике, као и за реформу државне управе и помоћ локалној управи.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић рекла је да грађани немају тачну слику о томе које највише финансијски помогао Србији у прошлој деценији.

Тако су, на примјер, испитаници у истраживању у јуну, на питање ко су највећи донатори, навели Русију, Кину и тек на трећем месту ЕУ, а чак 70 одсто помоћи "покрили" су Европска комисија, Њемачка и Италија



Оставите одговор