Запатеро: ЕТА се коначно уразумила

Баскијска сепаратистичка група Ета прогласила је јуче "дефинитиван прекид" кампање бомбашких и оружаних напада, а шпански премијер Хозе Луис Родригез Запатеро оцијенио је да је то "побједа демократије, закона и разума". Ета је више од 40 година водила кампању за независност Баскије у којој је убила више од 800 људи. Према његовим ријечима, Шпанија ће […]

петак, 21 октобра, 2011 / 09:58

Баскијска сепаратистичка група Ета прогласила је јуче "дефинитиван прекид" кампање бомбашких и оружаних напада, а шпански премијер Хозе Луис Родригез Запатеро оцијенио је да је то "побједа демократије, закона и разума".

Ета је више од 40 година водила кампању за независност Баскије у којој је убила више од 800 људи.

Према његовим ријечима, Шпанија ће након 40 година бомбашких напада и убистава добити "правно задовољење" побједом над теророром.

Он је истакао да се тероризам никада није требао догодити и да се више никада не смије вратити.

Бивши министар унутрашњих послова Алфредо Перез Рубалкаба рекао је да ће нова шпанска влада, која ће бити формирана након општих избора заказаних за новембар, преузети овај процес. Рубалкаба је кандидат испред Социјалистичке странке док се Запатеро није ни кандидовао.

Аналитичари истичу да је у протеклих неколико година Ета знатно ослабљена разним безбједносним операцијама.

Декларација Ете услиједила је након конференције одржане у региону Баскије и којој су приуствовали бројни страни државници, међу којима је и бивши генерални секретар УН Кофи Анан, те протагоности мировног процеса у Сјеверној Ирској.

Са конференције је упућен позив баскијској сепаратистичкој организацији да положи наоружање.