Фон Трир: Недвосмислено, без јавних изјава!

Дански филмски режисер Ларс Фон Трир саопштио је данас да убудуће неће давати јавне изјаве, нити интервјује, након што га је полиција испитала због коментара о нацистима који је изрекао у мају, када је избачен са филмског фестивала у Кану. Фон Трир је рекао да га је данска полиција испитала о оптужбама које је француско […]

четвртак, октобар 6, 2011 / 08:07

Дански филмски режисер Ларс Фон Трир саопштио је данас да убудуће неће давати јавне изјаве, нити интервјује, након што га је полиција испитала због коментара о нацистима који је изрекао у мају, када је избачен са филмског фестивала у Кану.

Фон Трир је рекао да га је данска полиција испитала о оптужбама које је француско тужилаштво саставило у августу.

Режисер је у саопштењу прецизирао да су оптужбе засноване на "могућем кршењу француског закона у вези са забраном оправдавања ратних злочина".

Фон Трир је избачен са фестивала у Кану, јер је на конференцији за новинаре кроз шалу себе назвао нацистом и симпатизером Хитлера.

Ови коментари разљутили су јеврејске групе у организаторе канског фестивала. Многи сматрају да је казна била преоштра, пошто је режисер говорио шаљиво на енглеском језику, који му није матерњи.

Фон Трир се касније извинио, али казна му није укинута.

"Схватио сам због ових озбиљних оптужби да нисам у стању да се изражавам недвосмислено и зато сам одлучио да се од данас уздржим од свих јавних изјава и интервјуа", објавио је дански режисер.



Оставите одговор