Либија – 150 мртвих цивила због НАТО бомбардовања Сирта

Гадафијеве присталице тврде да је у бомбардовању Сирта убијено више од 150 цивила. У општем хаосу који влада у редовима устаника погинуло седам бораца, двојица због играња са ручним бацачем и још петорица у судару возила. Устаници, чекајући наређење за напад, пуцају у камиле. Концентрација која је држала побуњенике све до пада Триполија распала се […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 20:24

Гадафијеве присталице тврде да је у бомбардовању Сирта убијено више од 150 цивила.

У општем хаосу који влада у редовима устаника погинуло седам бораца, двојица због играња са ручним бацачем и још петорица у судару возила. Устаници, чекајући наређење за напад, пуцају у камиле.

Концентрација која је држала побуњенике све до пада Триполија распала се у парампарчад пред последњим бастионима Гадафијевог отпора, Сиртом и Бани Валидом, дјелимично због жестоких борби, а дјелом и због свеопште недисциплине која влада у њиховим редовима.

У серији невјероватних инцидената, како наводи агенција Ројтерс, код Бани Валида један од побуњеника се играо ручним бацачем, активирао га и разнио сопствену главу, али и још једног борца који се затекао у близини.

Недалеко одатле, још двојица устаника су рањена када је један од бораца испустио аутоматску пушку. Још пет бораца погинуло је у саобраћајној несрећи приликом паничног повлачења код Бани Валида.

Побуњеници су у неколико наврата покушали да допру до Сирта, али су дошли на 50 километара од тог града.

Ипак, устаници су у протекла 24 сата успјели да успоставе контролу над већим дјелом Сабе, чиме су донекле компензовали хаос и панику који су пратили јурише на Бани Валид и Сирт.

Међутим, упркос тврдњама званичника Националног прелазног савјета да контролишу највећи дио Сабе, из предграђа Ал Маншија, које и није у рукама побуњеника, Гадафијеве снаге још увијек пружају отпор.

У понедељак су побуњеничке трупе заузеле аеродром и војни гарнизон у Саби, заробивши при том 150 припадника Гадафијевих снага.

Саба је једна од круцијалних тачки дуж руте за бјекство која води за Нигер, а преко које је досад прошло неколико конвоја са званичницима Гадафијевог режима који су бјежали у ту јужну сусједну државу.



Оставите одговор