Нова правила за чланове Академије приликом додјеле Оскара

Организатори додjеле награда Оскар најавили су нова, строжија правила којима се одређује врста догађаја на које гласачи Америчке академије за филм могу да иду прије избора награђених. Нова правила требало би да створе равноправније услове за све номиноване филмове, глумце и глумице тако што ће вечере и пријеми за чланове Академије прије додјеле награда бити […]

четвртак, 22 септембра, 2011 / 20:11

Организатори додjеле награда Оскар најавили су нова, строжија правила којима се одређује врста догађаја на које гласачи Америчке академије за филм могу да иду прије избора награђених.

Нова правила требало би да створе равноправније услове за све номиноване филмове, глумце и глумице тако што ће вечере и пријеми за чланове Академије прије додјеле награда бити знатно смањени, преноси Ројтерс. „Ова правила кампање имају важну улогу у очувању интегритета процеса додјеле награда Академије”, наводи се у саопштењу предсједника Академије Тома Ширка.

Главна промјена је да по саопштењу номинованих 24. јануара, чланови академије могу да присуствују само пројекцијама филмова али не и забавама и пропратним догађајима.

То значи да вечере и окупљања глумаца, продуцената и других који би могли да попричају са члановима Академије и нахвале свој филм неће бити. У прошлости овакви догађаји били су кључни за добијање гласова.

Када се номинације објаве, чланови Академије присуствоваће само пројекцијама филмова а глумци и чланови екипе биће доступни за питања на одређеним сесијама, али без пратећих пријема са јелом и пићем.

Не постоји ограничење броја пројекција одређеног филма али ниједна особа из филма не може да учествује у више од две панел дискусије.

Прије проглашења номинованих ограничења на пријеме са храном и пићем нема.

Протеклих година кампање су постале кључне за избор филмова који ће се такмичити за награду.

Како такве кампање коштају хиљаде долара, сиромашнији филмски радници жалили су се да новац игра превелику улогу у додели Оскара.

Академија планира и да смањи број копија које се шаљу члановима академије како би гледали од куће. „Желимо да чланови Академије виде филмове онако како и треба, у биоскопском окружењу”, рекао је Ширк.

Предстојећа додела Оскара планирана је за 26. фебруар.0 КОМЕНТАРА