Снимљен сателит који сутра пада на Земљу (видео)

Парижанин Tjeри Легол снимио је Апер атмосфер рисрч сателајт (УАРС) за вријеме његовог прелета над сјевером Француске 15. септембра. Летјелица тешка више од шест тона, велика попут аутобуса, на површину Земље требала би атерирати у петак 24. септембра. НАСА је објавила да је вјероватност да погоди неког човјека врло мала – један према 3.200. Легол […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 10:45

Парижанин Tjeри Легол снимио је Апер атмосфер рисрч сателајт (УАРС) за вријеме његовог прелета над сјевером Француске 15. септембра. Летјелица тешка више од шест тона, велика попут аутобуса, на површину Земље требала би атерирати у петак 24. септембра.

НАСА је објавила да је вјероватност да погоди неког човјека врло мала – један према 3.200.

Легол је видео снимио посебно дизајнираном камером и 14-инчним телескопом, а запис је објавио на својој веб страници.

Процјењује се да би УАРС могао пасти било гдје у појасу који се протеже између 57. степени сјеверне географске ширине и 57. степени јужне – у најнастањенијем дијелу свијета. Али америчка свемирска агенција истиче да ће његов највећи дио изгорјети на високим температурама које ће настати због трења приликом проласка кроз атмосферу. Очекује се да би 26 његових дијелова, укупне тежине око пола тоне, могло преживјети и расути се у подручје ширине од 400 до 500 км. Међу њима ће највјероватније бити дијелови од титана и робусни резервоари.

НАСА ће моћи прецизније одредити мјесто пада тек два сата прије него што УАРС уђе у атмосферу.

Прије УАРСА на Земљу је пало више сателита, међутим, ниједан још никога није повриједио. Марк Матенy, научник у НАСА-ином програму за праћење орбиталног отпада, каже да упркос томе ‘увијек постоји разлог за забринутост’.

УАРС је један од највећих америчких сателита који су неконтролисано пали на Земљу у посљедњих 30 година. НАСА је над њиме изгубила контролу још 2005. када је потрошио сво гориво. Свемирска станица Скyлаб која је 1979. пала у океан била је чак 15 пута тежа. Научници објашњавају да су прошлоседмичне појачане активности Сунца загријале и повећале протежност Земљине атмосфере те убрзале пад УАРС-а који се према првим информацијама очекивао нешто касније – крајем септембра или почетком октобра. НАСА је објавила упозорење да дијелове који падну није добро дирати. О евентуалном проналаску неког од њих најбоље је обавијестити локалне власти.



Оставите одговор