Почела инвестициона конференција

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је у Бањалуци дводневну инвестициону конференцију на којој ће бити презентоване могућности улагања у Српску у секторима енергетике, туризма, производње хране и металске индустрије. Поздрављајући учеснике из око 20 земаља, Цвијановићева је нагласила да су са циљем стварања повољног пословног амбијента и услова […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 10:51

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је у Бањалуци дводневну инвестициону конференцију на којој ће бити презентоване могућности улагања у Српску у секторима енергетике, туризма, производње хране и металске индустрије.

Поздрављајући учеснике из око 20 земаља, Цвијановићева је нагласила да су са циљем стварања повољног пословног амбијента и услова за привлачење и задржавање инвестиција претходна и садашња Влада РС провеле крупну регулаторну и административну реформу у оквиру три пројекта – гиљотина прописа, увођење процјене утицаја прописа на пословно окружење и стоп пословним баријерама, који је у току.

Цвијановићева је истакла да је у тим реформама постигнут напредак које су препознале и многе стране организације који су оцјењивале пословно окружење у југоисточној Европи.

"Свјесни смо да је потребно предузети у времену кризе и друге додатне мјере и из тог разлога израђен је нови акциони план са новим мјерама које је потребно провести у наредном периоду којима треба додатно унаприједити услове за пословање", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ову конференцију треба схватити и као наставак свих ранијих активности у креирању повољног пословног окружења и да се на конкретан начин презентује понуда РС.

Она је нагласила да су политичка, економска и институционална стабилност Српске значајни параметри за унапређење пословне климе, али и показатељ спремности за нове изазове и инвестиције.

Дводневна инвестициона конференција биће одржана данас и сутра у Бањалуци и на Мраковици.

Инвестициону понуду појединих сектора презентоваће ресорна министарстава индустрије, енергетике и рударства, министарства трговине и туризма, министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Међу досадашњих 350 учесника долазак у Бањалуку потврдили су инвеститори из Русије, Кине, Мексика, Италије, Израела, Велике Британије, Холандије, Мађарске, Њемачке, Швајцарске, Чешке, Словеније, Словачке, Србије, Хрватске, Финске.

Додик: Урадићемо све да задржимо инвеститоре

Генерални покровитељ инвестиционе конференције, предсједник Српске Милорад Додик рекао је данас да Српска жели да гради партнерски однос са инвеститорима и да је спремна да уради све што је потребно како би их задржала .

Говорећи на отварању инвестиционе конференције, предсједник Додик је поручио да је РС данас политички стабилна и да има шта да понуди инвеститорима.

“Ми желимо да чујемо ваше искуство и да с вама развијемо однос који ће довести до тога да мијењамо законе и прилагођавамо их новим условима и покушајима да се одговори на економску кризу. Партнерство је кључна ријеч нашег данашњег дружења и то оно партнерство које може да се настави", рекао је Додик.

Он је нагласио да РС жели да смањи администрацију, порезе, да на садашњем нивоу задржи цијену електричне енергије и да ради на јачању конкурентности привреде и доведе је до препознатљивости у региону.

Предсједник РС је истакао да РС жели да настави са инвестирањем у инфраструктуру, уз напомену да би за мјесец дана требало да буде завршена прва дионица аутопута Бања Лука – Градишка у дужини од око 40 километара, те да слиједи изградња аутопута према Добоју.

"РС хоће да буде лидер у јавно-приватном партнерству, за шта су јој потребни партнери и њихово искуство", рекао је Додик и изразио увјерење да ће ова конференција стимулисати инвеститоре.Оставите одговор