У Курану не пише да жене морају носити мараму и покривати лице

Египатска књижевница Екбал Барака каже да ислам прописује да се не зури у лице другог, али да забрањује да се покрива лице те да света муслиманска књига Куран не тражи од жена да носе мараму, а још мање да покривају лице. "Као муслиманка, и са дипломом исламске историје, филозофије и књижевности у родном Каиру, обраћам […]

субота, септембар 17, 2011 / 10:34

Египатска књижевница Екбал Барака каже да ислам прописује да се не зури у лице другог, али да забрањује да се покрива лице те да света муслиманска књига Куран не тражи од жена да носе мараму, а још мање да покривају лице.

"Као муслиманка, и са дипломом исламске историје, филозофије и књижевности у родном Каиру, обраћам се директно женама, кажем им да је то `велика превара`, велика замка у коју хоће да их убаце. Идите поново на Куран, прочитајте га, покажите ми гдје пише да жена треба да буде покривена, да сакрива своје лице", каже Барака.

Ова феминисткиња и ватрена активисткиња "јасмин револуције" у Египту напомиње за "Политику" да, када се иде у Меку на хаџилук, неће пустити оне који имају покривено лице.

Барака, која у својој књизи "Хиџаб" из 2002. године критикује ношење мараме којом младе муслиманке покривају косу и врат, као феномен који није везан за ислам већ има социолошке, политичке и економске коријене, наводи да све више европских жена носе мараме или никаб, мислећи да је то ислам.

Барака, која је учествовала на 77. Међународном конгресу ПЕН центара, који је одржан у Београду, каже да ношење мараме није слободан избор, јер ускраћује слободу и да је то дискриминација између полова те наводи да мушкарци никад не носе вео или хиџаб.

"У исламу нема дискриминације. Куран прописује да се не зури у лице другог. Било да је мушкарац било жена. И то је цивилизован приступ. Треба по слову Курана забранити мушкарцима да зуре у жене. А не да оптерећују мушкарце. Ислам вам даје избор, и слободу. Али интерпретирају га они који у њега убацују свој сопствени реакционарни менталитет", наводи она.

Барака каже да неки мушкарци муслимани негативно гледају на њу, називајући је проститутком и оптужујући је да мрзи ислам, али да је многи подржавају и кажу да је храбра.

На питање да ли ће Египат, након промјена, бити секуларна или теократска држава, она је рекла да није претјерано оптимистична и да ће у Египту партије можда изабрати теократску државу, али да тамошњи интелектуалци желе секуларну државу.



Оставите одговор