Kучан: Југославија се није могла спасити

Бивши словеначки предсједник Милан Кучан сматра да је међународна заједница за вријеме југословенске кризе чинила погрешне кораке, јер је требала да контролише процесе мирне подјеле република умјесто што је интервенисала и спашавала Југославију. Он је оцијенио да је међународна заједница почело прекасно да се бави југословенском кризом и да из данашње историјске логике Југославија није […]

субота, септембар 3, 2011 / 12:54

Бивши словеначки предсједник Милан Кучан сматра да је међународна заједница за вријеме југословенске кризе чинила погрешне кораке, јер је требала да контролише процесе мирне подјеле република умјесто што је интервенисала и спашавала Југославију.

Он је оцијенио да је међународна заједница почело прекасно да се бави југословенском кризом и да из данашње историјске логике Југославија није имала перспективу.

"САД и Европска унија покушали су да спасу Југославију и у тренутку када је било јасно да су унутрашње противурјечности и дезинтеграциони процеси отишли предалеко, тако да држава у којој неки народи нису видели своју будућност фактички више није постојала", рекао је Кучан за скопски лист "Дневник".

На питање да ли би новац у износу од 5,5 милијарди долара које је понудила европска тројка, као и придружено чланство Југославије у ЕУ, непосредно прије проглашења словеначке незавиности спасило СФРЈ распадања, Кучан је рекао да је увјерен да и то не би помогло.

"Крајем маја 1991. године у Београду су дошли Жак Делор, тадашњи представник Европске комисије, и Жак Сантер, који је предсједавао Европском заједницом, забринути због стања у Југославији, које се додатно заоштрило јер Стипе Месић није изабран у Предсједништво СФРЈ. За спровођење реформи они су понудили финансијску подршку, а реформе су биле и услов за почетка преговора о придруживању Југославије ка Европској заједници", рекао је Кучан.

Он је навео да је понуда одбијена јер су заоштрени односи у Југославији тражили много више од економских реформи, а то су дубоке политичке реформе и нови договор југословенских република у дефинисању смисла и принципа заједничког живота, облика и функционисања у заједничкој држави.

"Био је потребан спроразум кој би гарантовао потпуну равноправност народа Југославије и досљедно поштовање људских права. Милијарде долара нису могли да буду замјена за неспособност и неприпремљеност политичких руководстава за један такав споразум, који је могао да спријечи насилни распад земље и крвави рат", рекао је Кучан.

Он тврди да није имао никакав договор са тадашњим предсједником Србије Слободаном Милошевићем о одвајању Словеније из СФРЈ."Са таквим `мојим` такозваним договорима манипулисани су режисери рата у Хрватској, и против БиХ", рекао је Кучан.



Оставите одговор