Мистериозни круг који зрачи

Природни или феномен више силе – круг у којем ниједна биљка не расте, као шестаром одређен од шест људских корака у пречнику, који треба да се научно истражи, налази се усред њиве сада високог кукуруза, а свуда около бујне вегетације на имању власника Ђорђа Кузмановића (76). У том специфичном кругу већ десетак година не ниче […]

недеља, август 28, 2011 / 11:41

Природни или феномен више силе – круг у којем ниједна биљка не расте, као шестаром одређен од шест људских корака у пречнику, који треба да се научно истражи, налази се усред њиве сада високог кукуруза, а свуда около бујне вегетације на имању власника Ђорђа Кузмановића (76).

У том специфичном кругу већ десетак година не ниче ни травка. Без обзира на све Ђорђеве и покушаје других људи да, годинама, баш тај круг оживе новим орањем, сејањем свих могућих семена… Али ништа на њему није родило, нити рађа. Непосредно око њега, постоји још један концентрични круг од отприлике два метра уоколо, унутар којег се такође гаси сва вегетација, а иза тих кругова годинама бујају кукуруз, пшеница, кромпир и сви други усеви и воћке.

На лицу смо места, у Доњој Горевници, између Чачка и Краљева, на имању Ђорђа Кузмановића (76).

– Открио сам сам тај нерађајући круг у мојој њиви још пре десетак година. Нисам му ни придавао неки значај, нити то желим сада. Постоји ли на том месту нека необјашњива енергија, зрачење или не? Не знам. Не желим да ово место комерцијализујем! Желим само да надлежне институције својим апаратима измере зрачи ли ишта одоздо, и шта то? Не желим да овај круг усред зелене природе постане било какво узалудно стециште унесрећених, болесних, док се званично не докаже да ли он уопште помаже као неко лечилиште – категоричан је стари добричина Ђорђе Кузмановић, и наставља:

– Верујем у Бога, али нисам ни фанатик, нити желим да ишта преувеличавам у вези овог нерађајућег, необичног круга у мојој њиви. Нека његово дејство и утицај на људско здравље потврде научници.

За научно истраживање овог маленог, али чудног локалитета, моли и Живорад Мирковић (65), пензионисани професор, функционер бивше Међуопштинске регионалне заједнице, и, једно време, како каже, наш колега као новинар Радио Чачка. Жика, како га у овом крају зову, са лица места, из “епицентра” необичног круга на којем заиста ни травка не расте, без обзира на све покушаје домаћина и осталих сељака да га осемене било чиме, дословно и пред нашим очима рапортира:

– Ево, видите, како ми се после пет минута мог боравка овде на болесним а босим ногама, а поготово десној, полако ствара плавило. То креће циркулација крви. Осећам да ми нога трне. А откуд и шта је то одоздо? Непознато зрачење или шта друго? Овај круг има своје дејство, а најсрећнији бисмо ми, овде, били да га надлежни институти истраже – сведочи Жика Мирковић.

Чудна њива, око чијег “епицентра” усред ње вегетација буја незаустављиво, а изнад ње су природни извори здраве воде, није никада названа неким нарочитим именом, како сељаци уобичајено “крсте” своје парцеле. Налази се тик уз Ћесовачу, њиву којој су то име деценијама пре женидбе Ђорђа и Миле, дали њени преци.

Наш саговорник Ђорђе је пензионисани пољопривредник, са тим пуним признатим стажом. Преживео је тешку операцију срца, и остао жив, али не захваљује необичном кругу на својој њиви, него својој упорности.

– Не тражим ништа за себе, па ни од овог десетогодишњег мистериозног круга у мојој њиви. Изазивам само млађе пољопривреднике на надметање. ’Ајмо, млађи, на црту! Ко боље и брже оре, копа… Никада нисам напустио земљу, пољопривреду која живот значи. Борим се, душо моја, са ледом и сушом за моје сељачке усеве кукуруза, пшенице, кромпира, воћа и цвећа, надајући се киши, која је изостала…

Без мајке, Викторије, остао сам у 11. години. Радио сам тешко, у задрузи и тако редом. Ипак сам задовољан животом, таквим какав је. Имамо сређено имање, супруга Мила и ја, две ћерке удате за часне људе. Својим сам парама и рукама изградио ових својих 13 већих, а камоли мањих грађевина.

Око овог, вегетацијски потпуно беживотног круга, теку многи природни извори и ми их деценијама користимо
– потврђује Ђорђе Кузмановић. Иначе, Ђорђе, који је својим жуљевима створио узорно имање, никада није пио алкохол нити трошио дуван.



Оставите одговор