УН: У Либији нема горива, хране и пара

Дио Либије који је под контролом владе Моамера Гадафија погођен је несташицама горива, хране и новца упркос привиду нормалности, саопштила је мисија Уједињених нација (УН) утврђивање чињеница на терену. Како се наводи у јутрос објављеном документу, мисија је утврдила мањак горива, раст цијена хране, нарушен здравствени систем и недостатак готовог новца као неке од проблема […]

уторак, јул 26, 2011 / 15:08

Дио Либије који је под контролом владе Моамера Гадафија погођен је несташицама горива, хране и новца упркос привиду нормалности, саопштила је мисија Уједињених нација (УН) утврђивање чињеница на терену.

Како се наводи у јутрос објављеном документу, мисија је утврдила мањак горива, раст цијена хране, нарушен здравствени систем и недостатак готовог новца као неке од проблема који погађају владу у Триполију.

„Иако је мисија запазила аспекте нормалности у Триполију, њени чланови су идентификовали рањива мјеста, у погледу којих је људима потребна хитна хуманитарна помоћ”, рекао је Лоренс Харт, координатор за хуманитарна питања мисије која се завршила у недељу.

Побуна против Гадафијеве дуготрајне власти, која је избила средином фебруара, прерасла је у грађански рат, и отприлике половина државне територије више није под контролом владе у Триполију.

УН су увеле санкције Гадафијевом режиму, па му је отежано да увози нафту и друге потрепштине, а најмање 30 земља свијета признало је побуњенике као легитимне представнике Либије.

Свјетска организација је саопштила да је здравствени систем земље нарушен – не само усљед оружаних сукоба, већ и зато што Либију напустиле хиљаде здравствених радника које су тај систем одржавале виталним.

Испред бензинских пумпи су велики редови, иако је уведено рационално снабдијевање горивом, а у извјештају се наводе тврдње либијских стручњака да би залихе могле бити исцрпљене за око двије седмице.

Бензин и други производи од нафте тренутно се увозе или се шверцују из Туниса и Алжира.

Дио Либије под контролом Гадафијеве владе такође има рафинерије нафте које су у погону, али које немају капацитет да задовоље дневне потребе за горивом.

Банке су такође увела ограничења на количине готовог новца које могу да се подигну, након што су многи Либијци на почетку кризе повукле своју уштеђевину са рачуна.

Иако НАТО бомбардује Гадафијеве трупе, линија фронта између зараћених страна се веома мало помијера.



Оставите одговор