Твитер извјештавање: У мјесту Вараге сукоби и пуцњава

Најагилнији твитераш са Космета извјештава да се у мјесту Вараге води права борба, да се чују пуцњи и да има повријеђених. Према јављањима Стефана Живковића, у мјесту Вараге се одигравају прави сукоби, чују се пуцњи, док се у Косовској Митровици чују звуци амбулантних кола. Према последњим сазнањима КИМ радија у Зубином Потоку је повређено троје […]

уторак, 26 јула, 2011 / 15:03

Најагилнији твитераш са Космета извјештава да се у мјесту Вараге води права борба, да се чују пуцњи и да има повријеђених.

Према јављањима Стефана Живковића, у мјесту Вараге се одигравају прави сукоби, чују се пуцњи, док се у Косовској Митровици чују звуци амбулантних кола.

Према последњим сазнањима КИМ радија у Зубином Потоку је повређено троје Срба око 16 часова. Пуцњава се чује на излазу из Зубиног Потока према селима Вараге и Зупче.

Како је Живковић раније јавио,до пуцњаве је прво дошло у Зубин потоку. Информације потврђује и сајт РТС, који јавља да су се косовски специјалци вратили се са двадесетак возила на прелаз Брњак, из тог дијела се чује пуцњава.

Твитер корисник Стефан Живковић који се јавља са ових догађаја, те постваља слике које смо и ми употријебили, каже да незванично сазнаје да су у пуцњави рањене три особе.

Полицајци су пуцали како би се пробили до пролаза мимо Срба који су покушали да блокирају пут ка прелазу, јавља агенција Бета.

За сада званично

Министар за Косово и Метохију у влади Србије Горан Богдановић негирао је данас да су се косовски специјалци вратили на прелаз Брњак, али је потврдио да су се код тог прелаза сукобили са Србима који блокирају пут ка прелазу.

Богдановић је казао да је сукоб избио када су припадници специјалних јединица Косова покушали да се врате на тај прелаз са кога су отишли нешто прије 13 сати.

Полиција Косова још се није огласила поводом догађаја на прелазу Брњак, а очевици наводе да је у сукобу било и повређених. Министар који се налази на прелазу Јариње такође је негирао да су косовски специјалци, као што је тврдила Приштина, заузели тај прелаз.

Како Танјуг јавља

Пуцњава је, како јављају Танјугови дописници, услиједила након што су косовски специјалци у повлачењу са прелаза Брњак наишли на локалне Србе који су читаву прошлу ноћ блокирали прилаз том администативном пункту, због намјере администрације у Приштини да размијештањем специјалаца на административној линији према централној Србији успоставе контролу над сјевером покрајине.

Ројтерс је јавио да је један косовски полицајац рањен, позивајући се на очевица.

Снаге РОСу су се првобитно повукле са прелаза Брњак у општини Зубин Поток након преговора представник Владе Србије, КФОР-а и власти из Приштине.

Очигледно је да је прво повлачење била варка, са намјером да се уз фактор изненађења поново покуша заузети гранични прелаз.

Преговарачи преговарају

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је на административном прелазу Јариње да има информација да су косовски специјалци на прелазу Бјрњак пуцали у Србе и да је Кфор ка том пункту упутио јединицу како би се избегла даља ескалација насиља.

На гранични прелаз се вратио и комадант КФОР, те су услиједили преговори са министром за Косово и Метохију у Влади Србије Гораном Богдановићем и Бориславом Стефановићем, главним преговарачем у разговорима са Приштином.