Званично отпочела сезона лова на опозицију

Најновија одлука Владе Републике Српске да смањи издвајања политичким странкама за 30% изазвала је неколико интересантих реакција на политичкој сцени Републике Српске тј. »економског раја« како га називају СНСД-ови црни гаврани. Јасно је свима да одлука нема никаве везе са мјерама штедње, већ је искључиво усмјерена ка покушају притиска на политичке странке из опозиције, и […]

понедељак, април 6, 2009 / 02:00

Најновија одлука Владе Републике Српске да смањи издвајања политичким странкама за 30% изазвала је неколико интересантих реакција на политичкој сцени Републике Српске тј. »економског раја« како га називају СНСД-ови црни гаврани.

Јасно је свима да одлука нема никаве везе са мјерама штедње, већ је искључиво усмјерена ка покушају притиска на политичке странке из опозиције, и гушења парламентарне демократије у Републици Српској. Тек што смо усвојили закон о финансирању политичких странака прошле године, већ га морамо мијењати јер, гле чуда, странке се финансирају по најнижој допуштеној законској стопи од 0,3%, па ћемо уштедом од хиљаду и шестотог дијела буџета, кроз промјену закона ријешити неколико битних приоритетних ствари у Републици.

Ослободићемо дио средстава да бисмо још снажније финансирали рад, рецимо, Комисије за ревизију приватизације, и повећали њихове накнаде. Или, купили пет нових аутомобила, или опремили нове кабинете за владине институције, или направили који путић до приватних викендица. Или, или…

Али још нисмо добили одговор од наше највише „законодавне, судске и извршне" инстанце, краће речено Владе РС, да ли је Српска у кризи или не; и ако јесте у рецесији, да ли Српска има озбиљан конкретан план за превазилажење исте. Јасно је да постоји много демагогије и спиновања тема, али нико није поставио суштинско питање када је ова одлука Владе у питању: да ли се жели показати да владајуће странке имају довољно могућности за попуњавање страначких буџетских дефицита на илегалан начин, да би намирили потребна средства за нормално функционисање?

Једно је сигурно, све би било идеално за успјешно функционисање једнопартијског система, да нема избора следеће године. Потребно је зато створити све предуслове, да се опозициона сцена на сваки начин сузи или уклони. Изборна кампања је отпочела и све је усмјерено на скретање теме са кључних проблема Српске, који су искључиво рјешавање нагомиланих економских проблема, али са стеченим навикама, ова екипа није то у стању урадити.

И зато сезона лова почиње.Оставите одговор