Зукорлић оснива бошњачку академију наука и умјетности

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић оснива данас у Новом Пазару Бошњачку академију наука и умјетности, за коју његови сународници тврде да неће имати легитимитет јер нема сагласност бошњачке интелектуалне елите. Зукорлић је, како је најављено, предсједник Иницијативног одбора, а оснивачка скупштина се одржава иза затворених врата. Оснивачкој скупштини у новом Пазару присуствује […]

четвртак, јун 9, 2011 / 15:55

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић оснива данас у Новом Пазару Бошњачку академију наука и умјетности, за коју његови сународници тврде да неће имати легитимитет јер нема сагласност бошњачке интелектуалне елите.

Зукорлић је, како је најављено, предсједник Иницијативног одбора, а оснивачка скупштина се одржава иза затворених врата.

Оснивачкој скупштини у новом Пазару присуствује и реису ул улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

Зукорлић је раније најавио да је Бошњачка академија наука и умјетности институција Бошњака из Санџака, региона и дијаспоре.

„Биће то елитна, надгранична академија свих Бошњака свијета, који ће бити представљени кроз најквалитетније људе из области науке и умјетности”, рекао је раније Зукорлић.

Професор Шаћир Филандра, један од водећих бошњачких интелектуалаца у Босни и Херцеговини, је изјавио да није спорно да Бошњаци имају академију, али је оспорио легитимитет Зукорлићу да оснива једну такву институцију која ће, према његовим ријечима, бити маргинална.

„По настанку је маргинална, јер долази са маргина нације, из Новог Пазара, друге државе. По дометима је маргинална зато што не постоји сагласност унутар бошњачке интелектуалне заједнице и власништво је неколицине људи, а не интелектуалаца и нема легитимитет”, рекао је Филандра за „Глас Српске”.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да је чудно то што представници вјерске заједнице оснивају највишу интелектуалну установу каква је академију наука.

„Зашто академију не покрећу академици него вјерске вође? То нема везе са академијом наука него је то мобилизација Бошњака у Србији за бошњачку ствар”, сматра Мајкићева.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор