ЖРС: Синдикат крши минимум процеса рада

Управа предузећа "Жељезнице Републике Српске" (ЖРС) саопштила је да Штрајкачки одбор синдиката у ЖРС током јутрос започетог штрајка жељезничара не примјењује минимум процеса рада који је прописала Влада РС, него имају свој минимум којим се крши Одлука о минимуму процеса рада. "На приједлог Управе Жељезница РС да се задрже стратешки превози, Влада РС донијела је […]

петак, јун 3, 2011 / 15:01

Управа предузећа "Жељезнице Републике Српске" (ЖРС) саопштила је да Штрајкачки одбор синдиката у ЖРС током јутрос започетог штрајка жељезничара не примјењује минимум процеса рада који је прописала Влада РС, него имају свој минимум којим се крши Одлука о минимуму процеса рада.

"На приједлог Управе Жељезница РС да се задрже стратешки превози, Влада РС донијела је Одлуку о минимуму процеса рада у жељезничком саобраћају, која ће бити на снази за вријеме трајања штрајка, мора се примјенивати у складу са Законом о штрајку и Законом о раду, а свако кршење Одлуке о минимуму процеса рада значи противправно понашање, односно понашање мимо законских одредби", наводи се у саопштењу.

Минимум процеса рада који је прописала Влада РС је законска обавеза и налаже саобраћање 28 путничких и 30 теретних возова, док штрајкачки одбор синдиката у ЖРС примјењује свој минимум процеса рада по којем ће за вријеме штрајка, који је почео јутрос у 7.00 часова, саобраћати 28 путничких и 16 теретних возова.

Управа ЖРС-а сматра да се рјешење за нагомилана дуговања не може изнаћи на брзину него је неопходно радити и договарати се.

"Редуковањем теретног саобраћаја, који је главни извор прихода за ЖРС, предузеће се доводи у још тежу ситуацију. Штрајк ће донијети велике штете, изазваће неповјерење корисника жељезничких услуга и нарушити у јавности ионако пољуљан углед предузећа", наводи се у саопштењу.

Предсједник Синдиката жељезничара РС Недислав Кузмић каже да је штрајк посљедица директног кршења споразума који је шест синдиката у ЖРС постигло са управом предузећа, коме је 15. фебруара гарант била Влада РС.

"Радници Жељезница, осим неисплаћене три плате и једног топлог оброка у овој години, те регреса за 2009. и 2010. годину, траже и утврђивање одговорности за тешко стање у овом јавном предузећу", додао је Кузмић.

Одлука о организовању штрајка донесена је 24. маја, а потврђена на јучерашњем заједничком састанку представника свих шест синдиката на ЖРС.

На "Жељезницама РС", осим Синдиката жељезничара, дјелује још пет синдиката – Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре, Самостални синдикат транспортне дјелатности и Самостални синдикат инфраструктуре Бањалука.0 КОМЕНТАРА

 1. Joj ka joj je došao na čelo ima da je nema ni zere.Alkos, lopov, nesposobnjak, sve čega se fati-upropasti.Naravno, sve osim svog džepa.Zato su ga i doveli da željeznicu dokusuri.
  Zapamtite što sam rekao pa kada od željeznice ne ostane ni ž, sjetite se prijedora.
  Znam tipa, kamo sreće da ga majka nije rodila.
  E, moja rs na koga si spala!

 2. „Радници Жељезница траже и утврђивање одговорности за тешко стање у овом јавном предузећу“, додао је Кузмић.
  Ово је право питање, прије свега за жељезничаре. Ви синдикалци као и Петко запослили сте своје кумове, синове, љубавнице, свештенике…
  Синдикати нису ти који могу начети проблематику „тешког стања“.
  Вјерујем приједоре да си у праву за овог новоименованог Павићевог кадра.

Оставите одговор