ЖРС: Синдикат и влада на преговоре, од јутрос минимум процеса рада

Штрајкачки одбор "Жељезница Републике Српске" прихватио је понуду Владе РС и одустао од протеста жељезничара РС, који су најављени за данас у близини зграде Владе у Бањалуци, потврдио је Срни предсједник овог одбора Златко Марин. "Одустали смо од протеста, након што смо синоћ добили писане гаранције Владе РС да ће радницима ЖРС у складу са […]

уторак, јун 14, 2011 / 09:10

Штрајкачки одбор "Жељезница Републике Српске" прихватио је понуду Владе РС и одустао од протеста жељезничара РС, који су најављени за данас у близини зграде Владе у Бањалуци, потврдио је Срни предсједник овог одбора Златко Марин.

"Одустали смо од протеста, након што смо синоћ добили писане гаранције Владе РС да ће радницима ЖРС у складу са фебруарским споразумом до петка, 17. јуна, бити исплаћена два регреса и топли оброк", истакао је Марин.

Марин тврди да ће од јутрос на свим пругама у Српској бити обезбијеђен минималан процес рада, што подразумијева да ће саобраћати довољан број возова да не би трпјела привреда РС.

"Ми смо и даље остали у штрајку, уз обезбјеђење минимума процеса рада, и јутрос у 9.00 часова одржаћемо преговоре са представницима Владе РС у Административном центру Владе РС у Бањалуци", каже Марин.

Марин је изјавио Срни да је Штрајкачки одбор жељезничара РС касно синоћ разматрао понуду Владе РС да са четири до пет милиона КМ финансијски помогне ово предузеће.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић изјавио је синоћ да је спреман да разговара са Штрајкачким одбором "Жељезница РС" под условом да радници овог предузећа обезбиједе минималан процеса рада.

"Потпуно сам опредијељен да нађем најбоље могуће рјешење за `Жељезнице РС` да бих обезбиједио континуитет пословања тог предузећа, али је сасвим јасно да се закон мора поштовати и инсистираћу на томе", рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци.

Премијер Српске истакао је да је спреман да "Жељезнице РС" подржи у обезбјеђењу финансијске инфраструктуре, између четири и пет милиона КМ још у току ове седмице.

"Желимо са менаџментом и синдикатом да причамо веома озбиљно и о свим потезима и мјерама које треба да урадимо у `Жељезницама РС` како би обезбиједили успјешно функционисање тог предузећа", закључио је Џомбић.

Свих шест синдиката "ЖРС" ступило је 3. јуна у штрајк због, како су навели, непоштивања споразума постигнутог 15. фебруара са Управом предузећа, а 8. јуна и у генерални штрајк због дисциплинских пријава које је пословодство покренуло против неких радника.Оставите одговор